Stara verovanja: Devet stvari koje treba da uradite PRVOG JANUARA ako želite srećnu godinu

Bitno je kako ćete započeti godinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Narodna verovanja kažu da kako započnemo novu godinu, takav će nam biti i ostatak godine.

Zato ne bi bilo loše da uradite neke stvari ako želite srećnu i mirnu godinu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim njih, prema verovanjima, postoje i one koje treba da izbegavate u širokom luku prvog januara.

1. Nemojte pozajmljivati novac

Postoji verovanje da prvog januara ne treba pozajmljivati novac je započinjanje godine na taj način predskazuje novih 12 meseci sa materijalnim problemima. Zbog toga bi bilo dobro da prvog januara nikome ne pozajmljujete, niti tražite novac.

2. Uklonite nepotrebne stvari iz ormana

Raščistite nered u svom životu tako što ćete početi od ormana – iz njega izbacite sve što niste obukli prethodne godine. Sve ono što je u dobrom stanju, nije iscepano, možete da donirate nekome i tako mu ulepšate ovu godinu, a verovanja kažu da će i vama godina biti mnogo lepša i srećnija.

3. Pazite ko vam prvi prelazi prag

Jedno od starih verovanja kaže da prva osoba koja prelazi kućni prag nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena jer se nekada smatralo da žene donose nesreću. Isto tako, smatralo se da prva osoba koja ulazi u kuću ne treba da bude neko ko ima plavu ili crvenu kosu.

Foto: Shutterstock

4. Organizujte druženje

Prvog dana godine okružite se porodicom, prijateljima, ljudima koje volite. Uživajte u druženju, smehu i razgovoru – i neka tako ostane cele godine.

5. Čestitajte dragim ljudima Novu godinu

Kako su emotivni odnosi s dragim ljudima nezaobilazna stavka, jedan deo verovanja se odnosi na njih. Naime, ne smete da zaboravite da čestitate bliskim osobama Novu godinu jer ćete se udaljiti od njih u narednoj godini.

6. Raščistite sto

Verovanja kažu da onaj ko živi u neredu, ima “nered u glavi”. Stoga je dobro da počnete sa raščišćavanjem stola – oslobodite se svega što vam ne treba.

7. Neka vas prati dobro raspoloženje

Potrudite se da budete dobro raspoloženi, jer je u narodu uvreženo mišljenje da će vas one emocije koje budete imali 1. januara, pratiti tokom cele godine.

Foto: Shutterstock

8. Poljubite osobu koju volite

Stare engleske i germanske legende koje su se prenele i kod nas kažu da u ponoć moramo da poljubimo osobu suprotnog pola da bismo imali sreće naredne godine. Ta prva osoba sa kojom dođete u kontakt u novoj godini uticaće na našu sreću cele godine i da je zato važno da poljubite nekoga ko vam je zaista drag.

Tako, ako u ponoć poljubite voljenu osobu, imaćete sreće u ljubavi cele godine, ako poljubite osobu do koje vam nije naročito stalo, neće vam ni godina biti berićetna, a ukoliko nemate koga da poljubite, teraće vas maler do sledećeg januara.

9. Razmišljajte o poslu

Bilo bi dobro da prvog dana u godini bar malo razmišljate o poslu iako je praznik. Zapišite neke ideje, nekoliko reči u rokovnik. još ako je novi, tim bolje. Ovaj čin simbolizuje da ćete u toku naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga sa voljom raditi.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Telegraf, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar