Irena tretirana kao KER, Emiliji taksista pretio SILOVANJEM: Ređaju se priče zlostavljanih žena iz Srbije

Kampanja "Nisam prijavila" iz sata u sat dobijala je sve više pristalica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock,Printscreen

Poražavajuća činjenica – da je ogroman broj žena u Srbiji doživeo fizičko i psihičko zlostavljanje – postala je očigledna nakon što je na internetu pokretu kampanja “Nisam prijavila”, koju je lansirala aktivistkinja Nina Stojanović otkrivajući da je i njena sestra Lidija bila žrtva torture.

Nakon što su dve devojke optužile repera Uroša Radivojevića Numera za psihičko i fizičko zlostavljanje, kampanja “Nisam prijavila” iz sata u sat dobijala je sve više pristalica, a veliki broj devojaka i žena osmelio se da na društvenim mrežama progovori o hororu koji su preživele.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Korisnica Tvitera koja se potpisuje kao Nevena opisala je da je bila žrtva zlostavljanja kada je imala 18 godina.

– Nisam prijavila jer sam bila dete od nepunih 18 godina. Nisam prijavila jer sam mislila da sam ja kriva za sve. Nisam prijavila jer sam se plašila šta bi mu moj brat i otac uradili da su saznali za sve što mi je uradio. Nisam prijavila jer me je ubedio da nisam za bolje – napisala je ona i u drugom tvitu pojasnila:

– Nisam prijavila jer sam u tim godinama slepo verovala u to da neće više nikad. Mene roditelji i brat nikada nisu udarili, on jeste i krivio je mene. Krivio je mene jer sam saznala da me laže i vara. Ubedio me je da sam sama to dobila jer sam ga eto uhvatila u tim lažima – konstatovala je ona.

Tviterašica Emily Popadic pobegla je glavom bez obzira kada ju je napastvovao taksista.

– #NisamPrijavila kada me je vozač taksija napao i pretio da će da me siluje, nazivao me kurvom raspalom i jurio po ulici kada sam od straha pobegla iz kola, jer sam mu na kulturan način skrenula pažnju da ostavi telefon sa strane (i pritom mu rekla da ako ima nešto hitno da možemo da stanemo na stanicu dok otkuca poruku), nisam prijavila koliko sam bežala u sred bela dana dok su me ljudi gledali, a on izasao iz auta i krenuo za mnom. Prijavila sam taksi udruženju koje nije ni odreagovalo, niti me pozvalo posle. #NisamPrijavila da se bojim taksija od tada – navela je ona.

Bolnu ispovest podelila je korisnica Tvitera Irena.

– #NisamPrijavila iz straha. Stalno mi je pretio “Ubicu te ako odes od mene, videćeš šta će da ti se desi”. Imala sam 16 godina. Nisam imala podrsku roditelja da se vratim kući. Tretirao me je kao kera – napisala je ona.

Šta kaže zakon?

Silovanje

– Ko prinudi na obljubu žensko lice sa kojim ne živi u bračnoj zajednici, upotrebom sile, ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se za osnovno delo zatvorskom kaznom od jedne do deset godina, a za teže oblike može da se izrekne zatvorska kazna i do 15 godina. Podnosi se krivična prijava miliciji ili javnom tužilaštvu.

Obljuba ili protivprirodni blud zloupotrebom položaja

– Kad neko zloupotrebom svog položaja navede na obljubu žensko lice koje se prema njemu nalazi u odnosu podređenosti ili zavisnosti, kazniće se zatvorskom kaznom od tri meseca do osam godina. Podnosi se krivična prijava miliciji ili javnom tužilaštvu.

Bludne radnje

– Kad neko izvrši bludne radnje sa licem sa kojim nije u braku, kazniće se zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine. Podnosi se krivična prijava javnom tužilaštvu.

Zavođenje

– Ko lažnim obećanjem braka navede na obljubu maloletno žensko lice, kazniće se zatvorskom kaznom od tri meseca do tri godine. Podnosi se privatna krivična tužba sudu.

Podvođenje ili omogućavanje bluda

– Ko podvede ili omogućava vršenje bluda sa maloletnim licem, kazniće se zatvorskom kaznom od tri meseca do pet godina. Kad neko za nagradu podvede žensko lice ili omogućava vršenje bluda, kazniće se zatvorskom kaznom do pet godina. Podnosi se krivična prijava javnom tužilaštvu.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar