Važno za astmatičare – da li su u većem riziku od korone ili ne

Koronavirus po svojoj patogenosti nije teži od SARS-a ali je opasna infekcija upravo zbog toga jer je dosta zarazna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Sciencephoto / Profimedia

Astmatičari, naročito oni sa blažom i umerenom formom bolesti, nisu u većem riziku od komplikacija usled oboljevanjja od korona virusa, a veoma je važno da se pridržavaju saveta lekara i koriste propisanu terapiju, rekao je danas pulmolog dr Vladimir Žugić na veb konferenciji za pacijente, pod nazivom „TU SMO”.

On je naveo da bi upotreba inhalacionih kortikosteroida trebalo da se nastavi ukoliko su oni u sklopu terapije, jer bi svaki prekid mogao da dovede do opasnosti da se stanje pogorša.

“Mnogio su u dilemi da li da sa time prestanu jer misle da im upotreba kortikosteroda uništava imunitet, ali u ovom slučaju suprotno je od toga i ako redovno uzmaju terapiju rizik od pogoršanja će biti manjii”, rekao je Žugić.

Astmatičari sa blažom formom bolesti mogu imati blagu kliničku sliku usled oboljevanja od korone i nisu u povećanom riziku.

“Drugačije sa težim formama astme i hronične opstrukcije izazvane pušenjem, jer kod takvih pacijenata već postoji podloga, odnosno teža oštećenja su prisutna i zato bi trebalo da vode računa”, rekao je on.

Dr Žugić je rekao da za sada nema statistike u pogledu toga da li su teže forme astme imale i težu formu usled oboljevanja od covida te da većina astmatičara ima praktično isti rizik kao ostali koji nemaju takve probleme.

On je rekao da će se tek na jesen znati takvi, ali i slični podaci što se ugroženosti i oboljevanja tiče.

Ističe da korona virus po svojoj patogenosti nije teži od SARS-a ali da je opasna infekcija upravo zbog toga jer je dosta zarazna.

Navodi da astmatičari koji redovno koriste terapiju imaju 75 odsto šanse da neće dobiti nikakve komplikacije ako obole.

Objašnjava da korona virus pravi akutno ošećenje površinskog gornjeg sloja u disajnim putevima i onda dovodi do brze upale.

Dr Žugić međutim kaže i da korona virus ne ostavlja trajnija oštećenja pluća pogotovo kod pacijenata koji imaju blagu formu bolesti.

Istakao je i da do sada nije registrovano da su deca razvila tešku formu bolesti.

Žugić je naveo podatak da od ukupnog broja astmatičara u Srbiji 70 odsto ima blagu formu, a svega jedan odsto tešku astmu koja zahteva visok nivo terapije.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar