“U toku je SRBIZACIJA Crne Gore”: Skandalozne izjave Mila Đukanovića, ne prestaje sa napadima na SPC

Crnogorski predsednik ponovo udario na crkvu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Youtube printscreen/Radio-televizija Vojvodine/Tanjug

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući na HRT-u govorio je o odluci Uprave za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše kao vlasništvo Mitropolije crnogorsko primorske.

Đukanović je naveo “da je to još jedan pokušaj uzurpacije crnogorskog kulturno-istorijskog i sakralnog nasleđa, s jasnim političkim ciljem – da se izvrši srbizacija Crne Gore, i da se pokaže da Crna Gora nema ni svoj državni, ni svoj kulturni, ni svoj nacionalni i verski identitet i da je samim time besmisleno postojanje još jedne srpske države”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To je naravno politička intencija ideologa i promotera velikosrpskog nacionalizma, i u Crnoj Gori i u regionu. To je već duboko zona krivično – pravne odgovornosti, jer govorimo o pokušaju bespravne uzurpacije nečega što je izuzetno važno, istorijsko i državno dobro Crne Gore. Nemoguće je govoriti o tome da je finansiranje Cetinjskog manastira bilo od strane srpske crkve ili države Srbije. To je imovina države Crne Gore koja je ostala takvom i posle 1920. godine, nakon što je ukinuta država Crna Gora, a formirana Srpska pravoslavna crkva. I sve je to trajalo do posljednjih godina, kada kreće uzurpacija tog sakralnog nasljeđa Crne Gore i sve se završava ovim – rekao je Đukanović dodajući da je veruje u pravni poredak Crne Gore, te da će se lako dokazati da je to imovina crnogorske prestonice.

– A isto tako verujem da će pravni sistem Crne Gore u bliskoj budućnosti smoći snage da krivično – pravno procesuira uzurpatore.

Đukanović se osvrnuo i na popis i rekao “da je jasno da se želi falsifikovati popis stanovništva u Crnoj Gori”, da se “želi politikantski zloupotrebiti” i da se “želi dokazati da su navodno Srbi u Crnoj Gori ugroženi, zbog čega im je potrebna podrška države Srbije”.

– Kako stoje činjenice, kazaću vam: 1981.godine u Srbiji je živelo 147.000 Crnogoraca, 2011. godine u Srbiji živi 38.000 Crnogoraca. Dakle, otprilike 110.000 manje nego 30 godina ranije. Kada su u pitanju Srbi u Crnoj Gori, 1981. godine je u Crnoj Gori živelo 9,3 odsto Srba. Trideset godina, kasnije, 2011., živi 28,7 odsto Srba. Dakle toliko o asimilaciji predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori. I toliko o mogućnostima očuvanja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta Crnogoraca koji žive u Srbiji – naveo je Đukanović, dodajući da se “velikosrpski nacionalizam suštinski nikada nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar