Tri tradicionalna POSNA KOLAČA bez kojih nijedna slavska trpeza nije potpuna (RECEPTI)

Domaći kolači su uvek na prvom mestu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ovo su tri tradicionalna kolača bez kojih nijedna posna trpeza ne može biti potpuna za slavu.

Nema ko ih ne voli, pa ne morate da brinete da li će se svideti gostima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako proslavljate drugi dan Nikoljdana, ovo su kolači koje možete pripremiti na brzinu i upotpuniti vašu trpezu.

Baklava

Sastojci: 1 pakovanje kora za baklavu, 500 g oraha, šećer, 200 g suvog grožđa, 200 g margarina.

Preliv: 1 l vode, 1 kg šećera, 1 ceo limun.

Priprema:

Pomešajte mlevene orahe, šećer i suvo grožđe. Zatim u pleh složite koru za baklavu pa pospite je mešaviom oraha, šećera i grožđica. Zatim stavite drugu koru i slažite dok sasvim potrošite materijal. Zatim isecite baklavu na romboide pa je prelijte vrelim, rastopljenim margarinom.

Foto: Printscreen/YouTube/Jelenajela Petrovic

Pecite baklavu oko 20 minuta na 200 stepeni Celizijusa. Vrelu baklavu prelijte za hladnom agdom, a agdu pripremate tako što pomešate vodu i šećer i opran i isečen na krugove, limun. Kada provri agda, ostavite je sa strane da se ohladi, a zatim prelijte njome baklavu. Ostavite baklavu da upije agdu i dobro se ohladi.

Bajadere

Sastojci: 300 g posnog mlevenog keksa, 200 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 10 kašika vode, 200 g posnog margarina, 150 g posne čokolade za kuvanje.

Za glazuru: 200 g crne čokolade, 3 kašike ulja.

Priprema:

Šećer i vanil-šećer sipati u šerpu, dodati vodu i kuvati dok ne proključa. Skinuti s ringle, pa dodati margarin i mešati dok se ne otopi. Dodati mleveni keks i mlevene orahe i sve dobro sjediniti. Smesu podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu za kuvanje, a drugi ostaje žut. U pravougaoni pleh naneti braon pa žuti deo. Ostaviti u frižideru da se stegne.

Foto: Shutterstock

Za glazuru: rastopite čokoladu sa uljem i prelijte vrelu glazuru preko kolača. Kada se stegne kolač, secite na štanglice i poslužite.

Orasnice

Sastojci: 300 g mlevenih oraha, 250 g posnog margarina, 600 g šećera u prahu, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo.

Priprema:

Sjediniti rukom šećer u prahu i margarin. Zatim dodati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.

Foto: Shutterstock

Smesu mesiti dok ne počne da se odvaja od posude. Puniti do pola kalupe za orasnice ili modlice za kiflice i staviti da se peku 10 minuta na temperaturi od 160 stepeni. Po želji, pre pečenja, orasnice se mogu blago posuti seckanim orasima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar