Handkeov roman nastao pre skoro pola veka sada i pred srpskim čitaocima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Golmanov strah od penala
promo

Nobelovac Peter Handke napisao je skoro stotinu književnih dela različitih žanrova. Nakon romana „Veliki pad“, Laguna objavljuje Handkeov roman iz 1970. godine – „Golmanov strah od penala“. Tema romana je prikaz nekoliko dana života Jozefa Bloha.

Bivši golman Jozef Bloh ostaje sada i bez posla na gradilištu. Luta Bečom, provodi dane odlazeći u bioskop, čitajući novine, telefonirajući… Bez ikakvog jasnog motiva ubija bioskopsku blagajnicu sa kojom je prethodno proveo noć i odlazi autobusom u pogranično područje. Umišlja da ga ljudi prate, špijuniraju, igraju se s njim, čudno se ponašaju, čudne stvari govore… Kao golman pred igračem koji izvodi penal, Bloh u grčevitom strahu pokušava da protumači pokrete protivnika i odbrani udarac.

Handke majstorski opisuje očaj pojedinca, njegovu izgubljenost u savremenom svetu, depresiju i jezu Europe i malograđanske austrijske provincije. Sve nijanse straha pred samim sobom i svojom okolinom razotkrivaju se pred čitaocem kroz Handkeov osobeni stil. A koncentracija na jezik, na odnos jezika i stvarnosti, temeljno je svojstvo Handkeove literature.

Nobelova nagrada za književnost dodeljena je Peteru Handkeu 2019. „zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.“ U kontekstu ovog obrazloženja Golmanov strah od penala jedno je od najreprezentativnijih Handkeovih dela.

„Golmanov strah od penala“ sa odličnim pogovorom prevoditeljke Drinke Gojković u prodaji je od petog decembra.

 



Izvor: Nedefinisan

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar