Otkrijte koliko je zadovoljan: Pet stvari koje pokazuju da vaš pas živi SREĆAN ŽIVOT

Ako primetite da mu niste ispunili neku od ovih stvari, potrudite se da to promenite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svaka rasa psa ima svoje jedinstvene karakteristike, a na svetu postoji čak 339 identifikovanih rasa.

Ono po čemu se razlikuju su njihov izgled, karakter, potrebe, a u jednoj stvari su svi psi isti – svaki želi da živi srećan život, uz dobrog vlasnika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako ćete znati da li je vaš pas srećan?

Postoje neke univerzalne stvari koje pomažu vašem psu da živi “punim plućima”. Ovih pet stvari su najvažnije za svakog psa:

1. Doživljavate ga kao životnog saputnika i predanog prijatelja

Svako ko ulogu psa prepušta samo kućnom ljubimcu očigledno nikada nije upoznao čistu radost vlasnišva pasa. Ne kaže se džabe da su psi najbolji čovekovi prijatelji, a kada ih tako i doživljavate, oni će to sigurno osećati. To takođe znači da se brinete za svog psa onako kako se brinete i za sebe.

2. Hranite ga biološki odgovarajućom hranom

Da li ste primetili da pas kruži okolo u uskom krugu sve dok ne pronađe udobno mesto i položaj za spavanje? To je zato što su evolucijski psi spavali na otvoreno, a kruženje okolo im je pomoglo da utabaju travu za spavanje kako bi sebi napravili mekši “krevet”.

Foto: Shutterstock

Dakle, čak i nakon hiljada godina pripitomljavanja, njihovi pseći koreni su im i dalje važni. Isto se može reći i za njihove nutritivne potrebe – hranjenje vašeg psa biološki odgovarajućom hranom (ona koja održava količinu, svežinu i raznolikost mesa) takođe je važno. Važno je da u njegovoj ishrani budu uključeni minerali poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i kalijuma.

3. Pas ima svoje “neuredne” trenutke

Pas je životinja i sasvim je normalno da će povremeno napraviti neki nered, poput vršenja velike nužde na neodgovarajućem mestu ili povraćanja. U svakom slučaju, sav nered koji napravi je ništa naspram onoga što vam vaš kućni ljubimac pruža – a to je bezrezevna ljubav. Samo nemojte da zaboravite na odlazak kod veterinara ukoliko kod psa primetite nesvakidašnje pojave, poput čestog povraćanja.

4. Naučio je kada je vreme za igru, a kada za spavanje

Štenci spavaju i d 16 sati dnevno, a kada su aktivni, zaista su aktivni, bez obzira na to šta pokazuje sat.

Foto: – / Ardea / Profimedia

Tako se može desiti i da će vas buditi u toku noći. U odnosu na njih, stariji psi prate vaš cirkadijalni ritam i odlaze na spavanje onda kada i vi – čak možda i ranije. Dobro znaju da tokom noći nikako nije vreme za igru, pa se tog pravila strogo drže.

5. Fizički i mentalno je stimulisan

Izreka “Umoran pas je dobar pas” je tačna s razlogom: psima je potrebno mnogo vežbanja i stimulacije, ne samo iz zdravstvenih razloga, već i za održavanje ponašanja u dobrom smeru. Svakodnevna mentalna stimulacija im pomaže da ostanu oštroumni i, što je još važnije, da znaju kako da se izbave iz nevolje.

Od igara poput skrivača (kada sakrijete omiljenu poslasticu koju pas treba da pronađe) do zagonetki koje zahtevaju marljivost u rešavanju, svi ljubitelji pasa mogu se složiti da je odgoj dobrog psa odgovornost vlasnika.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, opusteno.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar