Oprema, hrana, poseta veterinaru: Sve što treba da znate ako planirate da udomite HRČKA

Neodoljiva životinjica koja uopšte nije teška za gajenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Možda ste mislili da je hrčak zahtevan za održavanje zbog piljevine koja mora da se nalazi u njegovom kavezu, ili da je opasan zbog dugačkih zuba, ali prevarili ste se.

Naprotiv, hrčak je veoma čista i vesela životinjica, tako da ne sumnjamo da će vam predstavljati savršenog i umiljatog ljubimca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uglavnom vole da žive sami, tako da će vam jedan biti dovoljan. Hrčak je poprilično teritorijalna životinja, i ako ih imate više, verovatno će dolaziti do borbe.

Hrčku je potrebno dosta mira i vremena za odmor, jer je po prirodi noćna životinja.

Njihovo krzno može biti različite dužine i različitih boja, a životni vek im je do 4 godine.

Da bi se proverilo opšte zdravlje hrčka i eventualna obolenja, potrebno je da ga vodite redovno kod veterinara. Čestii izvor povreda i lošeg zdravlja hrčka jeste loša nega i zanemarivanje od strane vlasnika.

Hrčka treba uzimati nežno, sa obe ruke. Pošto su brzi, vodite računa da vam ne iskoče iz ruke.

Ukoliko je hrčak zdrav, uglavnom je živahan. Oči su mu bistre i nema gnojne pojave na telu, koje se kod bolesnih hrčaka javljaju oko očiju. Zubi i kandže treba da budu normalne dužine, a ne prerasle. Zdrav hrčak se veoma lako kreće.

Što se tiče nege, smeštaja i hrane, hrčak u potpunosti živi zavisno od vlasnika. On je noćna životinja i zato vlasnik ne bi trebalo da ga dira tokom dana.

Foto: Shutterstock

Ukoliko se njegova kućica nalazi na hladnom mestu, može se dogoditi da hrčak upadne u zimski san, a ako se to desi, dovoljno je da ga malo ugrejete u rukama. S obzirom na to da je noćna životinja, danju ga ne smete uznemiravati.

Ukoliko ste prehlađeni ili bolujete od neke virusne infekcije, ne prilazite svom malom krznenom prijatelju, jer je ova vrsta životinja izrazito podložna respiratornim infekcijama.

Koja oprema vam je potrebna?

Hrčku je potreban što veći i što zanimljiviji kavez. Minimalna veličina kaveza bi trebalo da bude 75 sa 40 cm. Kavez bi trebalo da se postavi u zatvoreni prostor, na toplo mesto.

Na dno kaveza pospite piljevinu, seno, pocepane maramice i salvete. Bilo bi poželjno da u kavez stavite i kutiju u koju bi hrčak mogao da se zavuče kad hoće da legne da spava.

Foto: Shutterstock

Hrčak je neverovatno razigran, pa će vam predstavljati pravo uživanje da ga gledate dok se igra. Potrebno je, zarad održavanja vitalnosti, da nabavite čvrst točak za vežbanje, koji ne sadrži prečke.

Igračke poput tunela od kartona i kalema konca će mu pružiti sasvim dovoljnu zabavu. Potpuno čišćenje kaveza se preporučuje jednom nedeljno.

Orašasti plodovi, žitarice i semenke, glavni su sastojci ishrane hrčka, a u nju bez problema možete uvrstiti i sveže voće. Vodu treba da držite u flašici sa metalnom cevčicom.

Za održavanje zdravlja zuba, potrebno je da ima i balvan za glodanje.

Hrčke, naročito one sa dugom dlakom, treba četkati svaki dan.

Hrčci mogu da pate zbog preterano dugačkih kandži i zubića. Pošto im ove pojave otežavaju kretanje i ishranu, oni moraju redovno da se skraćuju kod veterinara. Gubitak krzna i ranice na koži mogu biti znak da hrčak ima buve.

Ukoliko primetite simptome poput cirenja iz njuške ili suznih očiju, moguće je da se razboleo, pa je najbolje da ga odvedete kod veterinara.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, orca.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar