Izbegavajte ih: 10 stvari koje deca NE ŽELE od vas za Novu godinu

Pročitajte listu predloga za izbegavanje tokom praznika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shuterstock

Verovatno razmišljate o tome šta deci da kupite za Novu godinu.

Ali, možda ne bi bilo loše da razmislite o tome šta deca zapravo ne bi želela.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ne radi se samo o poklonima, nego i o tome kako provodite praznike, ali i o drugim stvarima koje deci mogu da idu na živce.

Evo šta deca ne žele:

1. Da ih tokom praznika vučete po tržnim centrima

Predpraznične nabavke, kupovine poklona, mahnito jurenje sa rasprodaje na rasprodaju – nema goreg košmara za decu.

Sve vreme moraju da hodaju tamo – amo, ništa ne smeju da diraju – najbolje da i ne govore jer vi vršite silne matematičke operacije u glavi, računajući koliko će iznositi koja rata ili koliko vam je novca preostalo na kartici. A kad se konačno dovučete kući, vi ste potpuno iscrpljeni i još manje želite da vas deca gnjave.

2. Da od prazničnog slavlja napravite dosadnu obavezu

Ako u vašoj porodici novogodišnji i božićni praznici predstavljaju projekat sa elaboratom od 150 strana, koji detaljno propisuje kako ćete urediti dom, postaviti i aranžirati novogodišnju trpezu, šta ćete jesti i kupovati, pretvorili ste provod u “moranje”, a praznike u stresnu obavezu koja neće prijati ni vašoj deci, ni vama.

Ilustracija,foto: Shutterstock

3. Da od stana napravite muzej

Jedna od najvećih radosti za decu je kićenje jelke i stana. Nemojte sebi postaviti toliko visoke standarde što se novogodišnjeg ukrašavanja tiče, da zbog toga decu morate da isključite iz procesa kićenja, ili da zanemarite njihove kreativne ideje i preloge.

Zaboravite na jelke iz časopisa i savršene aranžmane sa Pinetersta. Poslednje što će usrećiti vaše dete je da skrštenih ruku gleda kako vi uz pomoć Nasinih računara i satelitskog navođenja kačite svaku staklenu kuglu na idealnu poziciju.

4. Da davanje poklona pretvorite u formalnost

Spiskove zahteva, uslova i želja i pregovaranje na visokom nivou ostavite za kancelariju. Praznično darivanje nije transakcija. A nije ni obaveza, pa nemojte svojim držanjem da ga deci predstavite takvim.

Naučite decu da se pokloni ne traže, već se primaju sa zahvalnošću. Izbegavajte na svaki način razgovore na ovu temu pre samog čina poklanjanja, i pružite deci priliku da iskuse iščekivanje, iznenađenje i zahvalnost.

5. Da im dozvolite da poklone “izgustiraju” pre samih praznika

Nema davanja poklona pre samog novogodišnjeg dana, pod izgovorom da “deca ne mogu da čekaju”. To je samo još jedan način da poklanjanje pretvorite u formalnost. Štaviše, postoji opasnost da svoj poklon do novogodišnjeg dana deci već dosadi, ili ga čak pokvare ili polome.

Samim tim, novogodišnje jutro više neće biti nimalo posebno, osim ako u poslednjem trenutku ne krenete u stresnu potragu za novim poklonom.

Ilustracija,foto: Shutterstock

6. Da im poklonite baš ono što su tražili

Ako se pod jelkom nađu samo pokloni koje su deca sama tražila ili pokazala da žele, opet imate slučaj “ispunjavanja obaveze”, jer takvi pokloni od roditelja ne zahtevaju ništa više posvećenosti nego što to zahteva otvaranje novčanika na kasi.

Probajte da otkrijete šta drugo bi deca mogla da požele, da nisu bila neprestano bombardovana reklamnim spotovima za jedne, te iste aktuelne igračke. Pokušajte i da im proširite interesovanja, darivanjem nečega što nisu imala priliku da otkriju sama, a što im je dovoljno blisko da ih privuče i obraduje.

7. Da im darujete ono što vi želite da ona žele

Lepo je iznenaditi decu, ali nemojte im podvaljivati. Provaliće vas, i biće uvređena i tužna. Ako vaše dete ne interesuje muzika a vi ga uporno nagovarate da se upiše u muzičku školu, muzički unstrument ispod jelke obradovaće ih koliko i bilo koji drugi perfidan trik koji roditelji primenjuju da nametnu svoju volju.

Isto važi i za teniski reket za vašeg budućeg šampiona, knjigu za dete koje baš ne voli da čita, haljinu za devojčicu koja mrzi da se oblači ženstveno.

8. Da ih ostavite u novogodišnjoj noći u potrazi za boljim društvom

Ako mislite da ste ispunili obavezu prema deci time što ste ih zatrpali igračkama, ukrasili stan, napunili frižider sokovima, uključili televizor i obezbedili odraslu osobu koja će ih nadzirati, propustili ste da uradite sve što je važno.

Kad već verujete da će se tako sjajno provesti, zašto vi onda tražite bolji provod? Ne potcenjujte male radosti i porodične trenutke – decu će to povrediti, jer će misliti da ih ne shvatate ozbiljno, kao ni sam ovaj praznik.

Foto: Shutterstock

9. Da praznike provedete sa daljinskim u ruci

Pored stotinak televizijskih kanala koji se tokom praznika bore za vašu pažnju i pokušavaju da vas zakucaju za ekran, vaša deca imaju male šanse da budu primećena. Samo im još fali da svaki njihov pokušaj komunikacije odbijete sa obrazloženjem: “Dobili ste gomilu igračaka, idite sad pa se igrajte!”

10. Da im “natrljavate” na nos koliko ste se istrošili na poklone

Ako ste već odlučili da kupite detetu skup poklon, neka to bude zato što vi to želite i možete, a ne zato što vam ga je dete iznudilo na neki način.

Samim tim, nećete posle nikoristiti svaku priliku da mu kukate kako sad nemate novca, kako je nezahvalno ili kako ste toliko istrošili a sada se ne igra sa tim.

Još je gore ako se pred detetom upoređujete sa drugim roditeljima, dokazujući kako ste vi bolji jer ste digli dva kredita za poklone i kako treba da je srećno što vas ima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Detinjarije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar