Sve što treba da znate o izboru ribica i održavanju AKVARIJUMA

Različite vrsta zahtevaju različite uslove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Možda ribice nisu ljubimci sa kojima možete da se mazite i igrate, ali su svakako jedna od najlepših životinja koju možete da uzmete za kućnog ljubimca.

Osim što su lepe, ribice su pogodni ljubimci za osobe koje pate od alergija na perje ili dlakave životinje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko planirate da nabavite akvarijum, postoji nekoliko stvari koje treba da znate. Različite ribice zahtevaju različite uslove, a pojedine vrste prosto ne mogu da stoje u istom akvarijumu.

Tako dolazimo do prve, za nas relevantne, podele koja za kriterijum ima temperaturu vode. Na osnovu toga ribice delimo na hladnovodne i tropske.

Hladnovodne ribice

U hladnovodne ribe ubrajamo zlatne ribice i koi šarane i to su maltene jedine ribice za koje treba da znate, jer svi članovi ove familije ribica imaju gotovo iste potrebe, jer skoro sve žive u istom staništu.
Ribe iz ove podgrupese ponašaju maltene identično; sve su miroljubive, hrane se biljnom hranom i nisu teritorijalne.

Za ove ribice, preporučuje se akvarijum sa zapreminom ne manjom od 60 litara. Veličinu akvarijuma odredite na osnovu broja ribica, jer je za svaku ribicu potrebno 6 l slobodnog prostora za kretanje.

Preporučuje se da stavite plastične biljke u akvarijum. Takođe, filter za vodu i mrežica kojom ćete vaditi ribice u vreme čišćenja, neophodni su vam.

Naravno, dno akvarijuma mora biti prekriveno šljunkom i kamenjem.

Što se tiče čišćenja akvarijuma, čišćenje celog akvarijuma treba obavljati jednom mesečno. Na dve nedelje, treba prosuti 50 posto vode i uliti novu.

Foto: ISABELLE HARSIN / Sipa Press / Profimedia

Tropske ribice

Što se tiče tropskih ribica, situacija je nešto složenija. Ono što im je svakako zajedničko jeste potreba da žive u toploj vodi, čija temperatura mora biti viša od 20 stepeni.

Neke vrste tropskih ribica su izrazito teritorijalne, pa nije moguće držati više vrsta ribica u istom akvarijumu, pa čak ni puževa, koji mogu biti dekorativni isto koliko i ove šarene ribice.

Preporučuje se akvarijum sa minimalnom zapreminom od 240 litara, jer je ovim ribicama potrebno oko 10 litara vode za slobodno kretanje. Preporučuje se veći filter koji treba da sadrži aktivni ugalj.

Za njega će vam biti potrebni grejač i vazdušna pumpa. Preporučuje se da nabavite i lampu sa UV svetlom.

Pored biljaka, šljunka i kamenja, kao dekoraciju možete ubaciti i drvo, a potrebna će vam biti i mrežica za hvatanje riba.

Malo čišćenje (prosipanje 50 posto vode), obavlja se na 15 dana, a veliko čišćenje sa usisavanjem dna na 45 dana.

Ni za jedan od akvarijuma vam nije potrebna so, prirodne biljke, niti CO2 sistem, dok je 3D pozadina preporučljiva, ali nije obavezna.

Takođe, neophodno je da akvarijum poseduje osvetljenje.

Foto: Shutterstock

Filter za akvarijum i njegova uloga

Akvarijumom se oponaša slatkovodno ili morsko stanište ribica koje imate, i to tipično za neko geografsko područje.

Da bi se u akvarijumu formirao i dobro održavao jedan mali ekosistem, filter za akvarijum je obavezan element. U prirodi, voda se pročišćava samostalno, dok u zatvorenim uslovima to nije moguće.

Ribice i druge, eventualne životinje, ostavljaju za sobom izmet, koji stvara amonijak, a amonijak jeveoma toksičan za sve životinje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, akvarijum.net

Komentari (1)

  1. Akvarijume sa plastičnim biljkama prave samo oni koji nisu upućeni u vašnost eko sitema u akvarijumima. Ja imam akvarijum od 60l i od opreme imam samo grejač tokom zimskih meseci i dnevno svetlo sa prozora. Imam desetak šlajera, nekoliko školjki i puževa i oko 15 vrsta biljaka. Zahvaljujući biljkama i umerenom hranjenju vodu u akvarijumu ne menjam nikad!! U akvarijumu se takodje preporučuju odredjene vrste zoo planktona kao što su infusoria, copepods i dapnia. Na dnu akvarijuma je najbolje staviti 1-2cm rastresite zemlje za cveće. i preko toga 3-5cm običan sitan pesak lepo ispran pod tekućom vodom.

    Odgovori

Ostavite komentar