Supervakcina SPAS protiv svih sojeva: Zaraženi omikronom imaju drugačije simptome, a ovo posebno BRINE

Virusolog dr Ana Banko za Objektiv kaže da bi, ukoliko se sada krene sa adaptacijom vakcina, cepivo protiv novih sojeva bilo u upotrebi početkom leta 2022. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

I ako je u Srbiji dostupno čak pet vrsta vakcina protiv koronavirusa, stručnjaci su zabrinuti zbog pojave novog soja kovida-19, omikrona, jer nisu sigurni koliko će cepiva protiv ove varijante biti efikasna.

Virusolog iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Ana Banko, koja od početka pandemije analizira i proučava svetsku literaturu koja se bavi ovom infekcijom, kaže za Objektiv da bi, ukoliko se sada krene sa adaptacijom vakcina, takvo cepivo protiv omikrona i drugih novih sojeva bilo u upotrebi početkom leta 2022. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– U narednom periodu imaćemo pokazatelje efikasnosti postojećih vakcina u slučaju ove varijante koronavirusa i eventualne neophodnosti adaptacije za proizvođača – ističe virusološkinja.

RANO JE ZA PANIKU

Dr Banko uverava da nema potrebe da budemo zabrinuti s obzirom na sve ono što smo do sada razvili od marta prošle godine.

– I dalje funkcionišu dijagnostički PCR testovi, vakcine, terapija i metodologija praćenja varijabilnosti virusa SARS-CoV-2. Prema tome, moramo se ponašati odgovorno kao od samog početka epidemije.

Još uvek je nepoznanica kakva je to varijanta, osim da ima više od trideset mutacija i da se brzo širi.

Prema rečima naše sagovornice, dosadašnji podaci južnoafričkih stručnjaka, koji su među prvima otkrili omikron soj, pokazuju ohrabrujuće rezultate.

Foto: Printscreen

– Svi zaraženi među vakcinisanom populacijom su uglavnom sa asimptomatskom ili blagom kliničkom slikom. Videćemo u narednom periodu kako će se nova mutacija ponašati – kaže virusološkinja.

VELIKA BRIGA SU MUTACIJE

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže da najveću brigu izazivaju mutacije na S-proteinu, jer su vakcine uglavnom bazirane na stvaranju antitela na taj protein.

– To izaziva zabrinutost, ali još ne znamo kako sve to utiče na prenosivost i težinu kliničke slike kod pacijenata. Podaci ukazuju da postojeće vakcine sigurno u nekoj meri štite od njega. Svakako da su izmene u proteinskoj strukturi dosta velike u poređenju s prethodnim varijantama.

Dr Gnjatović ističe da je klinička slika pacijenata koji su zaraženi ovim sojem drugačija, ali ne i teža.

– Dosadašnji podaci ukazuju da omikron ne izaziva težu kliničku sliku. Tako je i primećeno da je nastao novi soj. Sada je na istraživačima i naučnicima da prate i utvrde gde su nastale ključne strukturne promene. Potrebno je vreme da se ispita u kojoj meri postojeće vakcine štite od novog soja virusa. Očekuje se da cepiva sigurno štite, ali da će njihova efikasnost biti možda malo niža u odnosu na prethodne varijante.

Foto: printscreen/ Tv Prva

SUPERVAKCINA SPAS

Prema rečima doktorke iz Instituta za primenu nuklearne energije, stručnjaci se nadaju supervakcini koja bi verovatno zaustavila ne samo omikron nego i sve ostale sojeve koji će se eventualno pojaviti.

– To bi bila vakcina koja sadrži proteine različitih sojeva virusa koji su do sada rasprostranjeni širom sveta. Poenta je da se napravi vakcina koja će stvoriti čitavu paletu antitela, koja će moći da se bore čak i protiv neke nove varijante. Supervakcine su praktično polivalentne vakcine, kao što imamo vakcine protiv sezonskog gripa. Ipak, njihova proizvodnja je malo kompleksnija u odnosu na monovalentne – zaključuje dr Gnjatović.

Piše: Sanja Radovanović

OVU I OSTALE AKTUELNE VESTI MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 2. DECEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar