Niste loš roditelj: Osam zabluda u koje mlade majke veruju, a trebalo bi odmah da prestanu

Ne osuđujte sebe, niste loša majka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Da je roditeljstvo stresno, ne dovodi se u pitanje. Kada je u pitanju prvo dete, uvek se nastoji da sve bude kako treba, što se tiče njegovog zdravlja, ponašanja, želja…

Mlade majke često sebi postavljaju nerealna očekivanja, ugledajući se na druge žene kojima su okružene, a zapostavljajući činjenicu da su sva deca različita.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neretko će majka za određeno ponašanje deteta okriviti sebe i smatrati to svojim neuspehom. Takođe, mnoge žene osećaju premor i nezadovoljstvo, zbog neprestane jurnjave za detetom.

Nema svrhe osuđivati sebe, ili se upoređivati sa “savršenim” majkama koje objavljuju razne stvari na društvenim mrežama. One, naravno, biraju šta će da objave. Dakle, ukoliko se nalazite u razmišljanju oko neke od sledećih stvari, neko od narednih objašnjenja vam može pomoći.

Bilo da je u pitanju ponašanje deteta ili vaše lično stanje, ne brinite. Nije vaš propust i niste loša majka.

1. Dete je izbirljivo

Ne, to nije propust u vaspitanju. Detetu se možda, jednostavno, ne dopada ta hrana.

Postoje, naravno, tehnike kako da ih “naterate” da budu manje izbirljivi, ali ih primenite samo ako želite, ne zato što vam neka “super-mama” tako kaže.

Foto: Shutterstock

2. Dali ste detetu nezdravu hranu

Uz stalan posao, brigu oko bebe, kuće, starije dece, ko nađe vremena da svakodnevno priprema specijalnu hranu za bebu? Naravno, ovo ne znači da je ne treba spremati, ali sasvim je u redu da mu jednom u mesec dana date nešto što ne smatrate zdravim.

Neće mu naškoditi.

3. Zaposleni ste, pa nemate vremena za dete ili niste zaposleni pa ne možete ništa da mu kupite

Ljudi su skloni osudi i jedne i druge situacije, u zavisnosti od toga u kakvoj su oni situaciji. Za šta god da se odlučite po ovom pitanju, izbor je vaš i niko nema pravo da se u njega meša.

Ukoliko vaš partner jeste u mogućnostida izdržava celu porodicu i zarađuje dovoljno, slobodno se posvetite svom detetu.

Foto: Shutterstock

4. Dete je tvrdoglavo i neposlušno

Vaspitavanje deteta nije uopšte lako, i ne dajte da vas ubede u to.

Sasvim je normalno da dete u toku odrastanja pokaže neki vid otpora vašem vaspitanju. Nije do vas, već do njegovog karaktera.

5. Svega vam je preko glave

Niko ne može da vas pripremi adekvatno za roditeljstvo. Zato nemojte osećati grižu savesti, ako u nekom periodu budete osećali da vam je svega dosta.

Stres, nervoza, tuga, sasvim su mogući. Čak je i kajanje normalno osećanje s vremena na vreme. Roditeljstvo crpi energiju, kako fizičku, tako i mentalnu.

Umor ne znači da ne volite svoje dete, već da vam je potreban mali odmor. Niste loš roditelj.

Foto: Shutterstock

6. Kuća vam je u haosu

Ma koliko se vi trudili, kada imate dete, kuća ne može da bude savršeno uredna.

Pustite decu da se igraju, a vi se opustite. Nije važno da li je kuća u savršenom redu, već da li su deca srećna i porodica ispunjena.

Foto: Shutterstock

7. Treba vam lek

Ovo je veoma važno! Nemojte se osuđivati ukoliko vam je potrebna pomoć i ako se psihički ne osećate dobro. Nema mesta za stid i sramotu, niti treba da se libite toga da potražite pomoć stručnjaka.

8. Ne volite više partnera

Normalno je da u odnosu ljubav splasne, ili da se ona ugasi usled čestih svađa i prepirki. Možda ste se na brak odlučili u zanosu ljubavi, nije ništa čudno da i to prođe.

Samohrane majke su pravi superheroji, a najgore što možete da uradite je da “zbog deteta” ostanete u braku bez ljubavi, ili u kom niste srećni. To će stvoriti i te kako nezdravu sredinu za dete, a ono će taj nedostatak uviđati vremenom.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar