Slučaj “Balkanski ratnik”: Oborene SVE presude u regionu – evo šta se dešava sa Šarićevim saradnikom

Pre pola godine i u Srbiji je pala presuda za „Balkanski ratnik“, kojom je Darko Šarić (51) osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbe za šverc kokaina iz Južne Amerike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Još jedna presuda za akciju „Balkanski ratnik“ je pala! Naime, Vrhovni sud u Ljubljani ukinuo je presudu u „slučaju Balkanski ratnik” i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, a prvooptuženi Dragan Tošić i ostali osuđeni pušteni su na slobodu, objavili su slovenački mediji. Kako se navodi, njima je, na osnovu člana 423. Zakonika o krivičnom postupku, u ovom slučaju obustavljeno i izdržavanje kazne zatvora.

Tošićev advokat Janez Koščak izjavio je da još nije obavešten o odluci suda, ali zaključio je da je sud u Ljubljani uvažio njihov zahtev za zaštitu zakonitosti. Viši sud je 2019. godine osudio Tošića na 15 godina zatvora zbog trgovine kokainom iz Južne Amerike. Za Tošića se navodi da je navodni vođa slovenačkog dela Šarićeve grupe, optužene za trgovinu drogom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U „slučaju Balkanski ratnik”, u ponovljenom suđenju u martu 2018. godine, Okružni sud u Ljubljani je prvooptuženog Dragana Tošića i Dragana Beljkaša i Jakoba Remškara osudio na najviše zatvorske kazne. Prva dvojica su osuđena na 16 i po godina zatvora, a Remškar na 11 i po godina. Na prvostepenu presudu žalilo se četvoro od 13 osuđenih, među kojima je i Tošić. Više sudije su u julu 2019. smanjile kaznu Tošiću sa 16 i po na 15 godina zatvora.

NEPROPISAN SASTAV VEĆA

Pre pola godine i u Srbiji je pala presuda za „Balkanski ratnik“, kojom je Darko Šarić (51) osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbe za šverc kokaina iz Južne Amerike. Vrhovni kasacioni sud je ukinuo pravosnažnu osuđujuću presudu Šariću, nakon što su njegovi advokati podneli zahtev za zaštitu zakonitosti.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leku Šarićevih advokata iz procesnih razloga, tj. zbog nepropisnog sastava apelacionog veća koje je odlučivalo o žalbama.

O žabama sada odlučuju novo veće Apelacionog suda od pet sudija, kojim predsedava Nada Hadži Perić, sudija izvestilac je Sretko Janković, a članovi veća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu, koji su zamenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

ŠARIĆ TRAŽI NOVO SUĐENJE I NANOGICU

Trenutno je u toku višednevna sednica pred većem Apelacionog suda u Beogradu, na kojoj je sudija izvestilac izložio presudu, a zatim su dvojica advokata Darka Šarića u žalbama zatražili novo suđenje Šariću, ukidanje pritvora ili kućni pritvor za svog klijeta uz nošenje elektronske nanogice. Oni su se u izlaganju pozvali na standarde Evropskog suda za ljudska prava, navodeći da je Šarić u pritvoru osam godina, što je suprotno stavovima tog suda.

– Presuda po kojoj je naš klijent osuđen je nezakonita i pravno neodrživa – izjavio je advokat Danilo Šarić.

Za sutra je planirano da svoju žalbu pred sudom iznese Šarićev advokat Radoslav Baćović, a zatim ostali advokati odbrane. Očekuje se da će Šarić svoju žalbu izložiti sutra ili u utorak.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Piše: Danica Ćuruvija

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar