Bugarski recept za srpski uspeh: Orlovi u Kataru idu do polufinala, Mitrović do titule najboljeg strelca?

Čudo se već jednom dogodilo, zašto se ne bi dogodilo opet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Starsport.rs©

Fudbaleri Srbije su napravili pravu senzaciju pobedom u Lisabonu nad domaćinom Portugalom od 1:2, čime su postali deveti učesnik Mundijala u Kataru.

“Orlovi” su čudesno preokrenuli protiv domaćina, koji je poveo već u 2. minutu susreta. Pogodak za pobedu je postigao Aleksandar Mitrović u 90. minutu utakmice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ono što je zanimljivo jeste da se ovakva situacija nije prvi put dogodila u evropskim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, doslovno identičan scenario smo videli u Parizu 17. novembra 1993. godine.

Tada je na “Parku prinčeva” moćna Francuska sa Kantonom, Papenom, Dešamom i Blanom trebala da barem odigra nerešeno da bi bila siguran učesnik Mundijala u Americi naredne godine.

Njima su na megdan izašli Bugari predvođeni legendarnom generacijom u kojoj su igrali Stoičkov, Ivanov, Belakov i Kostadinov, a blago je reći da su uprkos pobedi nad “galskim petlovima” u Sofiji sada bili autsajderi.

Foto: Vincent AMALVY / AFP / Profimedia

I krenulo je mnogo bolje po Francuze, kojima je Erik Kantona u 31. minutu meča doneo ogromnu prednost i najavio plasman na Svetsko prvenstvo.

Ipak, brzo je stigao odgovor Bugara, koji šest minuta kasnije posle kornera zahvaljujući sjajnom udarcu Emila Kostadinova dolaze do izjednačenja, a onda se više od 50 minuta čekalo na nekakvo čudo. I ono se dogodilo.

Francuzi su bili već prilično sigurni da dobijaju ovaj susret i odlučili su se da pokušaju da postignu još jedan pogodak, što je bila kobna greška jer su Bugari iz kontre preko Emila Kostadinova u 90. minutu došli do preokreta i vize za Ameriku.

Sada se već jasno prepoznaje sličnost naše situacije iz Lisabona sa onim što su Bugari uradili u Parizu 18 godina ranije, ali njihova priča ovde nije bila završena.

“Lavovi” sa Balkana dobijaju veoma tešku grupu sa Argentinom, Nigerijom i Grčkom. Od svih protivnika samo su njihove južne komšije bile potpuno autsajder, dok su moćni južnoamerikanci bili predvođeni Dijegom Maradonom, koji je kasnije zbog skandala okončao učešće na Mundijalu.

Nakon uvodnog poraza od Nigerije (3:0), usledile su ubedljive pobede nad Grčkom (4:0) i moćnom Argentinom (3:0), što je Bugarima donelo drugo mesto u grupi i plasman u osminu finala gde ih je čekala nezgodna i tvrda ekipa Meksika.

Ipak, “Asteci” padaju tek posle boljeg izvođenja jedanaesteraca pošto je regularni tok meča završen sa 1:1 golovima Stoičkova i Garsija Aspe.

U četvrtfinalu gotovo da nije mogao da bude teži žreb, kada na megdan Bugarima dolaze jedni od glavnih favorita za naslov svetskih prvaka, reprezentacija Nemačke, koja je prvi put nastupila kao jedinstvena država.

Strašni “panceri” predvođeni legendama poput Mateusa, Bremea i Klinsama izašla je pred jedne male Bugare, koji su još jednom pokazali svoje junačkog srce.

Poveli su Nemci pogotkom Mateusa sa bele tačke u 47. minutu, ali su Stoičkov i Lečkov režirali preokret u samoj završnici meča za istorijski plasman u polufinale Svetsko prvenstva.

Pred “lavovima” su još jednom bili favoriti, a kasnije i osvajači Mundijala u SAD, Italijani. Prave legende poput Bađa, Kontea, Maldinija i Barezija su nosile popularni plavi dres.

Dostojan otpor su pružili Bugari, ali Italija je već posle 26. minuta igre imala prednost od 2:0. Nadu u novo čudo probudio je Stoičkov sa bele tačke u završnici prvog dela igre, ali od njega nije bilo ništa.

Da su Bugari klasičan balkanski tim videli smo u borbi za treće mesto kada su prilično lako poraženi od Švedske sa 4:0, što je klasičan sindrom reprezentacija sa ovog prostora.

Ipak, Hristo Stoičkov je obeležio ovo prvenstvo pošto je uz Olega Salenka iz Rusije bio najbolji strelac turnira sa 6 golova u mrežu rivala.

U svakom slučaju ono čega treba da budemo svesni jeste da su Bugari do 90. minuta u Parizu tog 17. novembra 1993. godine bili već prežaljeni, a ostalim učesnicima Mundijala trebala je da se priključi Francuska.

Jedan pogodak Kostadinova promenio je sve, a kasnije je Bugarima doneo najveći uspeh u istoriji njihovog fudbal.

Mitrović je svoj deo posla uradio u Lisabonu, sada je na ostalim da isprate bugarski recept za Mundijal u Kataru i možemo da očekujemo čuda.

Piše: Jovan Jovanović

BONUS VIDEO:

Posle čuda u Portugalu srpskim fudbalerima raste cena: Ruski i italijanski giganti u trci za “orlove”!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar