Vidite samo svoje MANE i iscrpljeni ste: Stručnjaci otkrivaju pet znakova koji ukazuju da NE volite sebe

Signali da nemate dovoljno samopoštovanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Čak i kada mislite da imate dovoljno samopouzdanja, moguće je da zavaravate sebe.

Kao i uvek, znaci da je istina drugačija su već tu, samo morate da naučite kako da ih prepoznate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Psiholozi navode pet znakova koji ukazuju da ne volite sebe dovoljno.

Konstantno ste iscrpljeni

Umor je signal da ne slušate svoje telo i ne odgovarate adekvatno na njegove potrebe. Možda gledate na stalnu zauzetost na poslu i u kući kao znak da vodite uspešan život, ali varate se ako mislite da je hronična iscrpljenost normalno stanje stvari. Preporuka je da pronađete vreme za odmor kako znate i umete, jer ćete jedino na taj način biti u stanju da se izborite sa svim obavezama koje vas čekaju, ali i emotivnim i psihičkim turbulencijama u svom životu.

Kada se pogledate u ogledalo, uvek prvo vidite svoje mane

Niko nije u potpunosti zadovoljan svojim izgledom, ali ne treba se previše opterećivati time. Ako svaki put kada stanete ispred ogledala, prvo primetite svoje mane i setite se šta vam se ne sviđa kod vas, vi onda imate veliki problem sa nedostakom samopouzdanja. Ljubav prema sebi znači da treba da prihvatite i svoje dobre, ali i svoje navodno loše strane ličnosti.

foto: Shutterstock

U vezi ste sa partnerom koji vas očigledno ne ceni dovoljno

Nemoguće je trpeti prevare, nipodaštavanje i nepoštovanje od svog partnera, a osećati se dobro u vezi sa sobom. Ljubavni problemi gotovo uvek se pretvaraju i u psihičke, a ponekad i fizičke probleme. Ako se nalazite u vezi u kojoj vam se čini da niste dovoljno cenjeni, odmah je prekinite i pronađite partnera koji je u stanju da odgovori na sve vaše emotivne i druge potrebe i odnosi se prema vama sa poštovanjem.

Teško vam je da kažete NE

Ne biste trebali da prihvatite svaki zahtev i sugestiju drugih ljudi. Morate da postavite granicu između vaših i tuđih interesa, kako biste imali dovoljno vremena i energije da sebi posvetite neophodnu pažnju.

Foto: Shutterstock

Nije u redu da uvek stavljate druge ispred sebe, osim u slučaju da se brinete o deci ili najbližim ljudima iz vašeg okruženja i nemate izbora nego da im pomognete.

Izbegavate konflikte po svaku cenu

Prepirke i svađe su neprijatne većini ljudi i mogu ostaviti velike posledice po vaše psihičko stanje. S druge strane, ni preterano izbegavanje konflikta nije zdravo. Što duže odlažete donošenje teških odluka koje zahtevaju dogovor i saradnju, a neretko i burnu diskusiju, to ćete veću štetu napraviti sebi u dugom roku.

Morate da naučite da stojite iza svojih reči, budete sigurni u sebe i ne dozvolite drugima da vas iskorišćavaju i manipulišu vašim slabostima.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, citymagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar