Ubica balističkih raketa: Rusi otkrili detalje o novom PVO sistemu S-550 (VIDEO)

Armija će dobiti mobilnu platformu s hipersoničnim projektilima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Sistem S-400; Foto: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu iznenadio je svet u novembru, kada je izjavio da predsednik Putin insistira na ubrzanom razvoju naprednih protivvazdušnih sistema i isporuci S-350, S-500 i S-550.

Ubojiti S-500 Prometej odranije je poznat javnosti, kao i sistem srednjeg dometa S-350, ali je to bio prvi put da tamošnji zvaničnici spominju S-550.

Ruska vojska dobila je nedavno prve primerke S-500 koji su raspoređeni oko Moskve (više možete OVDE pročitati), ali je pažnja usmerena na novo oružje i njegove mogućnosti.

Brojne spekulacije

Pojedini stručnjaci su spekulisali da S-550 predstavlja verziju S-500 s manjim dometom, kao što S-350 podržava dalekometne S-300 i S-400 sisteme, prenosi National Interest.

Tamošnji mediji su podsetili da je SSSR još 80-ih razvijao mobilnu raketnu platformu, koja nikada nije ušla u vojnu službu.

Detalje je razjasnio Sergej Čemezov, šef državne korporacije Rostec, tokom Međunarodne avio-izložbe u Dubaiju (Airshow 2021).

Hipersonični arsenal

On je istakao da je S-550 dizajniran za otkrivanje i presretanje interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), kao i da je hardver već razvijen.

Ruska vojska dobiće mobilnu platformu sa hipersoničnim raketama, dok verzija za mornaricu nije planirana, prenosi TASS.

Cilj strateškog S-550 je uništavanje neprijateljskih raketa na velikim visinama, čak i orbitalnim, pre nego što oslobode nuklearnu destrukciju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar