Svi đaci od ponedeljka PONOVO u klupama: Inspekcija će obilaziti škole, a evo kako će izgledati NASTAVA

Pašić je dodao da se inspekcija šalje kako bi se proveravalo kako se poštuju mere

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ne bih da plašim narod, ali uopšte ne mislim da je pametno da đaci normalno idu u školu kao da se ništa ne dešava.

Mi smo socijalna bića i imamo potrebu da se družimo, ali u ovom trenutku, kada postepeno opada broj novozaraženih, poslati decu u škole je kao da direktno širite virus, kaže za Objektiv penzionisani stručnjak Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak”, epidemiolog dr Radmilo Petrović, nakon što je odlučeno da svi osnovci i srednjoškolci na teritoriji Republike Srbije od ponedeljka, 22. novembra, pohađaju nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovu odluku doneo je Tim za škole, koji je utvrdio da je došlo do postepenog poboljšanja epidemiološke situacije i ubrzanog smanjenja broja pozitivnih slučajeva. Dr Petrović uverava da je pogrešno misliti da deca nisu prenosioci virusa.

‒ Kada bi se ceo jedan razred testirao na koronavirus, onako rutinski, iako nemaju nikakve simptome zaraze, verujte da bi PCR testovi pokazali da je 80 odsto njih zaraženo. Deca i te kako prenose virus, posebno stariji tinejdžeri koji se kreću svuda – ističe epidemiolog.

Foto: Privatna arhiva

Dr Petrović kaže da razume da je onlajn nastava „nužno zlo” jer se đaci otuđuju jedni od drugih, a i roditeljima je mnogo teži ovakav oblik nastave, ali da je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji čak najispravnije zatvoriti škole na deset dana.

‒ Sve razumem, i ja sam išao u školu. Ali, ako su do sada bili malo na onlajnu, malo na kombinovanom modelu, trebalo je da nastave tako da pohađaju nastavu bar do kraja raspusta. Počele su slave, deca će ići kod svojih drugara, sutradan će doći u školu i virus će konstantno cirkulisati. Greška, zaista. Preti nam velika opasnost, ne treba se opuštati sad kad se smanjuje broj zaraženih – ističe epidemiolog.

Foto: Nikolina Maric

INSPEKCIJA PROVERAVA POŠTOVANJE MERA PO ŠKOLAMA

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić navodi da su dosadašnje mere dale rezultate, ali da je i dalje opšta stopa broja pozitivnih velika.

‒ U svim osnovnim i srednjim školama učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, izuzev škola u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn ‒ ističe Pašić.

Dodaje da se inspekcija šalje kako bi se proveravalo kako se poštuju mere.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 20. NOVEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar