Važno za građane Srbije: Počelo izdavanje kovid sertifikata za EU – detaljno UPUTSTVO za dobijanje (FOTO)

Sertifikati građana Srbije su već počeli da važe u Evropi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstok, Printscreen

Počelo je izdavanje kovid sertifikata za EU koji su nešto drugačijeg izgleda od digitalnih sertifikata koji važe na teritoriji Srbije.

E-uprava, uz sertifikat šalje i uputstvo kako da se slože tri lista sertifikata i preporučuje se da se prilikom putovanja nose sva tri lista odštampana. Na svakom su podaci o jednoj dozi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sertifikati građana Srbije su već počeli da važe u Evropi.

Za razliku od nacionalnih sertifikata, Evropski ne mogu da se očitaju običnim QR čitačima na mobilnim telefonima, ali neki građani na društvenim mrežama potvrđuju da su sa njima bez problema uspeli da uđu u restorane i druge objekte u EU, prenose Novosti.

Kako možete preuzeti „Digitalni zeleni sertifikat – EU kompatibilan“:

1. Ulogujte se na svoj nalog na Portalu eUprava

Foto: Printscreen/Euprava
Foto: Printscreen/Euprava

2. Pronađite uslugu „EU Digitalni zeleni sertifikat“ i pokrenite je.

Foto: Printscreen/Euprava

3. Popunite polja sa brojem pasoša, zemljom izdavanja pasoša, potvrdite imejl i označite da se slažete sa uslovima korišćenja i kliknite podnesite zahtev.

Foto: Printscreen

4. Nakon nekoliko sekundi, na svoj imejl dobićete sertifikate.

Poštovani/a,

U prilogu Vam dostavljamo Vaš EU Digitalni zeleni sertifikat koji namenjen za putovanje u neku od zemalja Evropske unije, kao i u zemlje izvan EU koje koriste standard sertifikata EU Digital COVID Certificate. Spisak zemalja koje prihvataju ovaj standard sertifikata dostupan je na linku Evropske komisije je važeći u zemljama EU.

EU Digitalni zeleni sertifikat (EU DZS) se kreira za svaki događaj (vakcinu, test ili oporavak) pojedinačno. To znači da ukoliko ste npr. primili 3 doze vakcine i imate 1 rezultat testa, dobićete ukupno 4 dokumenta (sertifikata) za svaku vakcinu i za rezultat testa na imejl koji ste naveli prilikom podnošenja zahteva. Svaki dokument imaće svoj QR kod koji je zaštićen i sadrži kompletne informacije o tom događaju.

Svaka zemlja koja je članica EU ili koristi standard sertifikata EU Digital COVID Certificate definiše uslove za ulazak u svoju zemlju (koje vakcine prihvataju, trajanje rezultata testa itd.). Neophodno je da se upoznate sa pravilima zemlje u koju putujete na zvaničnim veb prezentacijama.

Preporučuje se da prilikom putovanja ponesete sve sertifikate koje Vam stignu putem imejla.

Ova poruka Vam je automatski poslata, nemojte odgovarati na ovu poruku. Za sva pitanja pišite na [email protected] ili pozovite korinički servis eUprave na broj 011/3050-570 radnim danima od 8 do 16 časova.

S poštovanjem,

IZJZ “Dr Milan Jovanović Batut”

Portal eUprava Republike Srbije

5. Pristigle potvrde mogu se koristiti i u PDF i u štampanom formatu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar