Sve o životu u Kataru: Kako do alkohola i stadiona i kakve su cene

Mnogo toga zanimljivog i korisnog doneće vam ovaj tekst ukoliko planirate da uživo podržite "orlove"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Katar, mala zalivska država na Bliskom istoku, biće prva arapska zemlja domaćin Mundijala na kome će učestvovati i Srbija. Zimski termin održavanja, kojim će se izbeći letnje vrućine u tom delu sveta, promeniće dosadašnju tradiciju.

Srpski fudbalski trener Zoran Stojanović stanovnik je prestonice Dohe i za Alo! prenosi najnovije utiske.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Govorio je o temperaturi, zbog koje će i Svetsko prvenstvo i biti organizovano narednog novembra, a ne tokom leta.

– Leti je temperatura 50 stepeni i uglavnom se živi u zatvorenom prostoru. Zimi je prijatno. Preko dana je idealna temperatura, ali uveče je sveže pa je i na 18-20 stepeni hladno.

U vreme Mundijala očekuje se upravo ta temperatura?

– Idealno vreme za fudbal. Gosti kažu da imaju osećaj kao da je sedam stepeni niža temperatura pa misle da ima 13-14 stepeni. U vreme odigravanja teniskog turnira u januaru je baš hladno i potrebna je topla jakna. Pogotovo uveče, jer stalno struji hladan vetar, brzo pada noć, oko 16 časova, i još brže se zemlja ohladi. Inače, zbog pomeranja sata u Srbiji sada je vremenska razlika takva da je u Dohi dva sata unapred.

Kako će naši navijači ući u Katar?

– Još se traži model za pojedinačne dolaske. Da li će to biti obavezna vakcinacija, plus kupljena karta sa kompletnim ličnim podacima i plaćen smeštaj koji će morati da se pokaže pri ulasku u zemlju… Još uvek se ne zna. Ovde je 98 posto vakcinisanih sa dve doze. Katar je sve izvanredno regulisao i uvedena je aplikacija još u martu 2020. s kojom se ulazi u molove, bioskope, na stadione… U vreme Mundijala sve će biti obustavljeno. Neće raditi škole niti će se održavati druge sportske manifestacije. Sve je podređeno SP-u i bezbednosti svakog pojedinca.

Srbe, koji nameravaju da dođu na SP, poslovično najviše interesuju cene.

– Za 1 evro dobijete 4,30, a za 1 dolar 3,64 lokalnih rijala. Cena karte za metro je dva rijala, minimalna cena taksija je osam, domaća kafa, espreso i kapućino su oko 20, koka-kola i pepsi 16, pivo 0,33 je 10-15 rijala… Ovo su cene po kafićima i hotelima.

U restorani brze hrane poput „Mekdonaldsa“ obrok je 7-10 evra, pica 15-20, obrok u hotelu od 35-60 evra.

Rentiranje auta je od 12-50 evra po danu, dok na mesečnom nivou može da se iznajmi za 300-1000 evra. Gorivo je 50 centi za litar benzina i dizela.

Cene smeštaja (dvokrevetna soba) kreće se od 80 (noćenje s doručkom u hotelima sa 2, 3 i 4 zvezdice pa do 1.000-2.000 evra u najluksuznijim hotelima. Napominjem, ovo su aktuelne cene koje će sigurno biti veće za vreme Mundijala – naglašava Stojanović.

Govorio je i o alkoholu koji izgleda nije tako teško naći u ovoj državi.

– Kataru je alkohol dostupan samo u specijalnim prodavnicama. Ima svega, viskija, piva, votke, vina… Tako da to nije problem. U vreme SP-a organizovaće se fan-zone gde će biti dozvoljen alkohol, a van njih strogo zabranjen. Većina Srba u Dohi je prestala da puši zbog ograničenja, ali i cene paklice koja je od 4,5 evra pa naviše – rekao je za Alo! Zoran Stojanović.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs, Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar