Marijana (32) namazala OVAJ lak, pogledala u nokte, pa se SLEDILA: Devojke širom Srbije u problemu (FOTO)

Dermatovenerolog dr Gorana Isailović za Objektiv navodi da žene i te kako treba da vode računa šta mažu na nokte

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs, Shuterstock

Od kada su se pojavili na našem tržištu, gel lakovi za ojačavanje noktiju postali su pravi hit među pripadnicama lepšeg pola, međutim, njihovo intenzivno korišćenje može izazvati ozbiljna neželjena dejstva. Upravo ovakva sudbina zadesila je i Marijanu N. (32) iz Batajnice, koja navodi da je samo jedna od mnogih kojoj su nokti pocrneli nakon nanošenja gel lakova za ojačavanje kozmetike “Eveline”, čiji proizvodi mogu da se kupe u svakoj parfimeriji u Srbiji.

– Nokti su mi crni, uprkos tome što koristim sredstva protiv gljivica. Iskreno, koristila sam taj gel za ojačavanje noktiju intenzivno, a kada su nokti počeli da menjaju boju, obratila sam se kozmetičarki, koja mi je kazala da nisam jedina i da joj se zbog istog problema već javilo nekoliko devojka. Ubrzo sam shvatila da na društvenim mrežama na desetine devojaka traži pomoć zbog istog problema, kao i da je protiv kozmetike “Eveline” već podneta prijava zbog ovih lakova koji su zapravo otrovni – kaže Marijana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Objektiv je kontaktirao predstavništvo kozmetike “Eveline” u Srbiji, ali oni nisu odgovarali na naše poruke. Međutim, sporni lakovi se prodaju sa uputstvom, u kome se jasno navodi na koji način oni treba da se koriste, što očigledno na desetine žena nije učinilo.

PANCIR VLAKNA U LAKU ZA NOKTE

Dermatovenerolog dr Gorana Isailović za Objektiv navodi da žene i te kako treba da vode računa šta mažu na nokte.

Kako objašnjava, gel lakovi, koji traju duže, vrlo su pogodni za razvoj gljivica i bakterija, a oni koji služe za učvršćivanje noktiju sadrže i neke netipične sastojke.

– Ti gel lakovi sadrže kevlar vlakna, kojih ima i u pancir košuljama. Možete zamisliti koliko je to jaka supstanca. Oni potpuno zacementiraju nokat, koji ne može da diše i onda dolazi do pojave gljivica i bakterija koje se mogu uništiti jedino terapijom – navodi dr Isailović.

ODMARAJTE NOKTE

Naša sagovornica navodi da žene nikako ne bi trebalo non-stop da lakiraju nokte niti da odlaze na izlivanje ili nadogradnju kod kozmetičara.

– Nokti moraju da se odmore, jer su stalno lakiranje i izlivanje raj za infekcije. Nije strašno imati i nenalakirane nokte neko vreme – navodi dr Isailović.

Inače, najnovije studije pokazuju da kroz lak za nokte unose toksine. Čak u 8 od 10 popularnih lakova za nokte uočeno je prisustvo trifenil-fosfata, vrlo štetnog toksina. Na ambalažama nije navedeno da ova hemikalija može negativno uticati i na metabolizam, reproduktivno zdravlje i razvoj tela.

Stručnjaci upozoravaju da ne kupujete lakove za nokte koji sadrže:

TOLUEN – rastvarač koji daje noktima glatku završnu teksturu i čuva pigment. On može uticati na centralni nervni sistem i može uzrokovati reproduktivne poremećaje.

FORMALDEHID – bezbojni gas koji produžava rok trajanja lakova za nokte. Ako ste skloni alergijama može da izazove dermatitis i moguće opekotine od hemikalija.

DIBUTIL-FTALAT – koristi se kao miris. Prisustvo ove opasne komponente može da izazove endokrine poremećaje, ginekološke bolesti i bolesti organa za disanje.

TRIFENIL-FOSFAT – smatra se reproduktivnim toksinom, alergenom i genotoksinom.

Piše: Nikolina Marić

BONUS VIDEO: 

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE MOŽETE DA PROČITATE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 17. NOVEMBAR

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar