Suzavac i vodeni topovi, migranti prave “svoje oružje”: Nastavlja se drama na granici sa Poljskom (VIDEO)

Sukobi na granici između Poljske i Belorusije, gde brojni pripadnici poljskih snaga bezbednosti čuvaju zatvoren granični prelaz Bruzgi od hiljada migranata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Sukobi na granici Belorusije i Poljske se nastavljaju.

Prema informacijama sa terena, migranti su nagrnuli na žicu i počeli da je seku, dok su poljske snage bezbednosti gađali kamenicama. Sporadični sukobi i dalje traju. Migrante gađaju vodenim topovima, a oni prave “oružje” od ograde. Bačeno je i nekoliko dimnih bombi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Celu oblast nadleće poljski vojni helikopter, a prema nekim izveštajima stiglo je još pripapdnika poljske policije.

Nije, međutim, poznato ko je prvi započeo, jer su izveštaji oprečni. Takođe, izveštač agencije Tas je javio da se tokom pokušaja proboja izbeglica na poljsku stranu čula i sporadična paljba iz vatrenog oružja.

Poljske bezbednosne snage dopremile su na granicu s Belorusijom vodeni top u ponedeljak, tešku vojnu mašineriju, a celo područje nadletao je ratni helikopter. Kako prenose mediji, protekle noći, na poljskoj strani granice, umesto jednog vodenog topa, pojavila su se četiri.

Takođe, zbog hladnog vremena migranti se sve više javljaju lekarima nevladinih organizacija koje pokušavaju da im pomognu. Oni pokušavaju da se ugreju paljenjem drveta i raznih predmeta tako da se na snimcima iz vazduha vidi dim koji kulja iz mnogobrojnih žarišta.

Lukašenko pomenuo oružje dato migrantima; tvrdi: 20.000 ih je

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se smatra odgovornim za nastali haos na granici njegove zemlje i Poljske, međutim, kaže da je za Minsk trenutno najvažnije da zaštiti svoju zemlju i narod, i da spreči sukobe.

– Znam da je već bilo pokušaja da bude isporučeno oružje u kamp migranata blizu granice sa Poljskom – rekao je Lukašenko, objavljeno je na njegovom sajtu. Istakao je da to ni u kom slučaju ne treba dozvoliti.

Predsednik Belorusije je rekao i da Evropska unija, umesto da zajedno sa beloruskom stranom traži rešenja, odustaje od projekata prekogranične saradnje i preti novim sankcijama i izgradnjom zida.

Lukašenko je rekao da se na granicama suseda Belorusije, pre svega na granici sa Poljskom, ne nalaze samo graničari. Naveo je da se na granici sa Poljskom nalazi udarna grupa do 20.000 ljudi sa avionima i oklopnim vozilima i da se to radi pod izgovorom zaštite Evropske unije od invazije izbeglica iz zemalja koje je, kako je rekao, “bombardovala i opljačkala zapadna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama“. Lukašenko je rekao da ne razume kako je prilivom migranata moguće pravdati razmeštanje aviona, helikoptera i tenkova na granici.

Izbeglice iz bliskoistočnih država stigle su 8. novembra iz pravca Belorusije na granicu Poljske, granični prelaz Bruzgi. Među migrantima su porodice sa ženama i decom. Oni ne kriju da im je cilj da odu u Nemačku, zbog čega povremeno pokušavaju da probiju bodljikavu žicu na poljskoj granici.

BONUS VIDEO:

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar