Kon: Šuplje je objašnjenje o nemogućoj kontroli propusnica, delta plus soj je verovatno među nama

Epidemiolog je objasnio i da neće odustati od predloga za zatvranjem dok broj novozaraženih ne padne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da je objašnjenje o nemogućnosti kontrole kovid propusnica 24 sata šuplje, kao i da je delta plus soja virusa korona verovatno već među nama.

– I sam sam rekao na sastanku kriznog štaba, direktno, da je to šuplje, da ne može niko da prihvati. Ali mi je odgovoreno da ne možemo uvoditi 24 sata kovid propusnice jer jednostavno nemamo mogućnost da izvršimo kontrolu. Pa ne moraju kontrolori da budu stalno tu, ali mora da se zna da uvek mogu da uđu i da možete da budete kažnjeni. I jeste cilj da se tako radi. Ali mi iz medicinskog dela kriznog štaba ne možemo drugačije. Neka druga ideja ne postoji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako ja Kon dalje naveo , u oktobru smo imali čak 200.760 novozaraženih.

– Ovo je prolongirani talas, epidemiološka situacija je katastrofalna i neverovatno je da nemamo odgovor čitave zajednice u smislu shvatanja lične odgovornosti da svako treba da pomogne i da se vakciniše.

Govoreći o delta plus soju virusa korona, izjavio da je verovatno tu, ali i da nije pokazao svoj pun potencijal.

– Vrlo je verovatno da je među nama, ali nije pokazao svoj potencijal. Katastrofa u Hrvatskoj i čitavoj Evropi pripisuje se delta plus soju, iako nema dokaza, kao i ulasku u sezonu. Mi ne možemo biti izvan čitavog sveta. Trenutno u katastrofalnoj situaciji ipak imamo očekujući pad. Ali nemamo vremena jer će nam sasvim izvesno stići i delta plus ili se ispoljiti ako je već ovde. Restriktivne mere se ne prihvataju, a ja ne prihvatam da ne mogu da se uvedu jer je važno da se spusti aktivnost virusa. I treba što obimnija vakcinacija, kao primarna prevencija.

Takođe, epidemiolog je naglasio da je veoma teško predvideti kako će situacija izgledati za nekoliko meseci.

– Jako je teško predvideti, ali sasvim sigurno će virus cirkulisati. Da li će to biti milion ili nešto manje, ne mogu da tvrdim, jer je već dosta osoba bilo zaraženo i steklo neki imunitet, a i ipak smo izvakcinisali značajan procenat stanovništva. I zbog toga samo dve nedelje unapred može da se relativno pouzdano procenjuje. Mislim da ćemo imati neki efekat kovid propusnica od 20 časova, iako ne važe 24 sata, ali i zbog kratkotrajnog raspusta – objasnio je Kon i dodao:

– Jedino što možemo da kažemo je procena za naredne dve nedelje. Ništa više od toga. Možemo da očekujemo blagi pad u naredne dve nedelje, što je još uvek katastrofalno visok broj. Da je sprovedeno sve što je medicinski deo štaba tražio, ne bi bilo ovako.

Kon: “Pandemija će trajati i sledeće godine”

Kon je objasnio i da je poslao zahtev 10. oktobra od premijerke, Ministarstva zdravlja i “Batuta”, da se objavi koliko je preminulih osoba vakcinisano, a koliko nije.

– Ima i još jedna stvar – ovde se očekuje da se odgovor dobije na dugme kao da smo najrazvijenija zemlja sveta. Ipak, previše se dugo čekaju ti podaci.

– Imam utisak da, kada bih otišao peške od jednog do drugog, da bih u roku od tri dana dao odgovor na to pitanje, makar u jednom uzorku. S druge strane, dnevno se dobijaju podaci o tome koliko je vakcinisanih i kojom vakcinom prilikom hospitalizacije.

Govoreći o tome nazire li se kraj pandemiji, naglasio je da će trajati i tokom sledeće godine.

– Šta će biti posle toga i kada će da popusti – ne znam. Virus je opstao na planeti i teško da ćemo da se oslobodimo. Moramo da se vakcinišemo, ko to ne razume, stavlja u opasnost čitavo narodno zdravlje. Jedini način da se nastavi imunizacija je uporno i neprekidno pričati o vakcinaciji.

Što se tiče broja preminulih od virusa korona, rekao je da je broj od 69 umrlih u jednom danu registrovan broj i ono što država saopštava u samom trenutku događaja.

– Naknadne analize ispitivanjem mortaliteta, bukvalno po mesecima, utvrđuju tzv. višak smrtnosti u odnosu na desetogodišnji prosek i to se pripisuje epidemiji. Tu su svi, i oni koji su i direktno i indirektno umrli od kovida. I to su dve metode i ne mogu se mešati babe i žabe i zbunjivati narod. Kada je reč o višku smrtnosti, nesumnjivo je da ćemo imati tešku godinu jer je ogroman kapacitet zdravstva dat na upotrebu za kovid pacijente, pa su pacijenti sa stanjima koja nisu u vezi s kovidom odlagani ili su sami odustajali od lečenja u strahu da se ne zaraze, a zato su neki i i umirali.

Takođe, objasnio je i da neće odustati od predloga za zatvranjem dok broj novozaraženih ne padne.

– Šta je alternativa? Ko koga devalvira? Da li onaj koji pokušava i zapomaže, da li je on odgovoran ukoliko niko ne dođe da pomogne? Prema tome, ni govora nema da se devalviram ni ja, ni medicinski deo kriznog štaba. Može samo da bude drugačije.

“Ne bi trebalo tako lako oduzimati licence”

Povodom pokretanja postupka Lekarske komore Srbije protiv lekara koji su prepisivali “ivermektin”, dr Kon je izneo stav da nije za drastičnu kaznu i trajno oduzimanje licence.

– Prof. Pelemiša pitao sam za “ivermektin”, i tim koji se bavi lečenjem kovida i protokolom nije ga uveo, jer nije registrovan za lečenje u humanoj medicini, a nema ni dokaza o njegovoj efektivnosti. Najvažnije je da ne mogu da se preskaču zakonske obaveze i norme, a to je da Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) mora da izda dozvolu za nešto da bude lek.

– Zato i kažem da ne bi trebalo tako lako, odmah, oduzimati licence. Ali ozbiljna opomena da to ne može da se radi tek tako je neophodna. Ili ćete privremeno kratko oduzeti licencu ili nešto drugo što je po proceduri. LKS to mora da odluči i ima zasnovan razlog da to uradi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar