Stiže nam još jedna VAKCINA: Na sednici Vlade prihvaćena donacija od 200.000 doza MODERNE

Ova vakcina do sada nije bila dostupna u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Vlada Srbije je na današnjoj sednici prihvatila donaciju Republike Poljske od 200.000 doza vakcine protiv bolesti kovid-19 SPIkEVAX, kompanije Moderna.

Ova vakcina do sada nije bila dostupna u Srbiji, a ranije se najavljivalo da će tokom jeseni građani moći da prime i ovu vakcinu protiv kovida.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Moderna je na listi vakcina koje je odobrila i Evropska agencija za lekove (EMA), a u ponedeljak je odobreno i davanje treće doze vakcine firme Moderna za osobe starije od 18 godina. U saopštenju EMA je navela da je njihova analiza pokazala da treća doza vakcine Moderna, najmanje šest meseci posle druge doze dovodi do povećanja nivoa antitela kod odraslih čiji nivoi su oslabili. Buster doza se sastoji od polovine količine obične doze Moderne date odraslim, piše “Juronjuz”.

Ranije je EMA ovu vakcinu odobrila i za decu od 12 do 17 godina, čime je ta vakcina postala druga koja se preporučuje za korišćenje adolescentima. Kompanija Moderna saopštila je i da je vakcina protiv kovida 19 koju proizvodi izaziva snažan imunološki odgovor kod dece uzrasta od šest do jedanaest godina.

Moderna će biti peta vakcina koja je dostupna u Srbiji. Do sada je u Srbiji bilo moguće primiti vakcinu kompanija Sinofarm, Fajzer-Biontek, kao i vakcine AstraZeneka i Sputnjik V.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar