Čuvajte i ojačajte svoje kosti: Pet namirnica koje su najbogatije KALCIJUMOM

Pomozite svom organizmu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kalcijum je ključan za zdravlje i dugovečnost kostiju, i ukoliko vodimo računa o ishrani možemo u mnogome da pomognemo svom organizmu.

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom telu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Većina kalcijuma se nalazi u kostima i zbog toga je najpoznatiji kao zaštitnik od osteoporoze. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, izgrađuje i zube, a učestvuje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama.

Baš zbog toga je važno da u svoju ishranu ubacite i namirnice bogate kalcijumom:

Jogurt

Čaša nemasnog jogurta dnevno sadrži oko 450 miligrama kalcijuma, a to je oko 42 odsto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mleka sadrži oko 300 miligrama kalcijuma.

Foto: Shutterstock

Tvrdi sirevi

Oni su odličan izvor kalcijuma, ali konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udeo masnoće pa preterivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti.

Sojino brašno

Kao i tofu, na primer, odličan je izvor kalcijuma. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcijuma, pa čak i ako niste vegetarijanac nije naodmet da razmislite o tome da meso ponekad zamenite tom namirnicom.

Riba

Od svih vrsta morske ribe, kao najbolji izbor ističu se sardine koje možemo da jedemo i s kostima (papaline ili one iz konzerve), i sa njima dobijamo dodatnu dozu kalcijuma.

Foto: Shutterstock

Sušeno voće

Najbolji izbor su smokve i urme. Među semenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcijuma u organizmu korisno da kombinujete sve orašaste plodove.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar