Psiholog otkriva: Pet načina da podignete RASPOLOŽENJE kada ste NERVOZNI zbog posla

Ostanite smireni i pozitivni uprkos svim problemima koje svakodnevica nosi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Naše raspoloženje neretko zavisi od okruženja u kom se nalazimo. Atmosfera na poslu često ume da bude zagušljiva, a šefovi i kolege da vas nerviraju.

Sve to utiče na nas, i radnu atmosferu i stres, neretko iznesemo iz kancelarije, i pustimo je da pruži korenje i u našem privatnom životu.

Kognitivno bihejvioralni psiholog Elis Bojis kaže da svako, kad je loše raspoložen, može i sam sebi da pomogne, uz par jednostavnih tehnika.

1.Budite veoma strpljivi s drugima

Dobra dela mogu biti delotvorna u podizanju raspoloženja, pa budite ljubazni i strpljivi s nekim ko vas možda i nervira jer, na primer, ne radi dobro.

Zašto to pomaže?

Moderno društvo kojem pripadamo često kao da toleriše samo posebnost pojedinca. Ljubaznost će vas podsetiti da svet ipak nije brutalno mesto namenjeno savršenima.

S druge strane, zašto biste zbog tuđih mana kvarili sebi dan?

Foto: Shutterstock

2. Budite posebno prijateljski nastrojeni prema nepoznatim ljudima

Raspoloženje na sličan način možete popraviti tako što ćete biti prijateljski nastrojeni prema onima koje ne poznajete ili poznajete površno.

Možete, na primer, da pohvalite kolegu za kog znate da dobro radi, a kog inače samo pozdravljate u prolazu.

3. Zapitajte se šta uopšte možete da kontrolišete

Ljudi se često najgore osećaju kad se nađu u neizvesnim situacijama, a s obzirom na to da često ne možemo da kontrolišemo sve što se događa, gotovo uvek postoji i nešto na šta možemo uticati.

Zato čak i ako to ne garantuje dobar ishod, treba da preduzmemo sve što je u našoj moći, kako bismo povećali šanse da se sve dobro završi.

4. Preskočite neki zadatak (ili jedan korak u zadatku)

Ponekad pri izvršavanju raznih zadataka sami na sebe vršimo najveći pritisak, ali ne treba sve uvek raditi besprekorno; neki zadaci mogu i da se odlože bez da to ikome zasmeta.

– To će vam pomoći da shvatite da niste “zapeli” u svom životu i da ga ne posmatrate sa strane bez mogućnosti da sami donesete neke odluke.-kaže doktorka.

5. Recite bliskoj osobi šta kod nje cenite

Ako u svom životu imate nekog kog posebno cenite, a to mu govorite retko ili nikad (prijatelja, člana porodice, saradnika ili klijenta), recite mu otvoreno šta konkretno poštujete u vezi njega ili nje.

– To će vam pomoći da bolje razmislite odakle dolazi podrška koju imate i da se setite da i o vama neko brine – objasnila je Bojis.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar