Iako to deluje kao nevažan detalj, način kuvanja pirinča je veoma važan.
Većina ljudi pirinač kuva tako što ga obari u šerpi sve dok voda ne ispari.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ali, naučnici tvrde da tako pravite veliku grešku, jer ovaj metod kuvanja može da bude nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše britanski Independent.
Osim industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u pirinču, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.
Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.
Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kvins u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za BBC program “Trust me, I’m a doctor”.
U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jedan deo pirinča stavljao je dva dela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja i tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.
U drugom načinu je na deo pirinča sipao pet istih delova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.
Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)