Naučnici upozoravaju: Ako kuvate pirinač na OVAJ način, to može da bude OPASNO po zdravlje!

Zbog čega je način kuvanja toliko važan?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Iako to deluje kao nevažan detalj, način kuvanja pirinča je veoma važan.

Većina ljudi pirinač kuva tako što ga obari u šerpi sve dok voda ne ispari.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, naučnici tvrde da tako pravite veliku grešku, jer ovaj metod kuvanja može da bude nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše britanski Independent.

Osim industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u pirinču, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kvins u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za BBC program “Trust me, I’m a doctor”.

Foto: Shutterstock

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jedan deo pirinča stavljao je dva dela vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja i tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na deo pirinča sipao pet istih delova vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar