Postoje DVA scenarija: Srpska lekarka otkrila kako će se završiti epidemija, jedna stvar predvidiva

dr Gligić navodi da su moguća dva scenarija za završetak ove epidemije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Šef laboratorije u Institutu “Torlak” u doba variole vere dr Ana Gligić (87) kaže da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji vrlo nepovoljna zato što se o virusu, pre svega, još uvek ne zna dovoljno.

Kako čuvena naučnica objašnjava, zasad je utvrđeno da je koronavirus mutirao u osam varijanti, a kroz broj novozaraženih, na respiratoru i umrlih, vidi se da je svaka naredna varijanta jača i smrtonosnija od prethodne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svakodnevno čitajući najprestižnije svetske časopise i prateći parametre epidemije, dr Gligić navodi da su moguća dva scenarija za završetak ove epidemije kojoj se kraj i dalje ne nazire.

ILI ĆE SE UGUŠITI ILI ĆE MUTIRATI

‒ Predviđam dve mogućnosti. Ili će se virus ugušiti, odnosno mutacija će pokušati da ostane na čoveku, a nove se više neće pojavljivati i tako će se on vremenom ugušiti. Ipak, moguć je i drugačiji scenario. Da se već do kraja godine pojavi nova mutacija toliko snažna da svi obole.

Pokazalo se da je ovaj virus nepredvidiv i ništa ne može da nas iznenadi ‒ navodi dr Gligić.

DEFINITIVNO NIJE NASTAO U LABORATORIJI

Naša sagovornica ističe da sada sa sigurnošću može da kaže da je virus prirodnog porekla.

‒ Antivakseri stalno ističu kako je koronavirus veštački napravljen. Međutim, da je virus nastao u laboratoriji, on bi bio zaključan. Ne bi dolazilo do mutacija. I taj koji ga je projektovao ne bi ga pustio tek tako, nego bi ga zaključao ‒ objašnjava dr Gligić. Dr Gligić, koja je u martu posle 13 dana provedenih na kiseoniku uspela da pobedi kovid-19, kaže da je i ona jedna od onih koji su se zarazili nakon vakcinacije.

Prema njenim rečima, sigurna je da je zakačila infekciju u periodu između dve doze, a da joj je život spasilo upravo to što se cepila.

TREĆA DOZA

‒ Trebalo bi da primim treću dozu, ali ću sačekati još malo, pošto sam ubeđena da sam stvorila dosta antitela i jak prirodni imunitet. Realno je očekivati da se u mesecima pred nama naprave i nove vakcine koje će biti sačinjene od novih sojeva virusa ‒ zaključuje naša sagovornica.

PIŠE: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME PROČITAJTE U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM OBJEKTIVU

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar