Sa “Škodom” stižu i nova RADNA mesta: Evo šta sve DONOSI otvaranje fabrike u Kragujevcu

"Pored zaista bogate industrijske tradicije, koja nas izdvaja u čitavom regionu, Kragujevac se diči i izuzetno razvijenim obrazovnim sistemom"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

Češka kompanija “Škoda” stiže do kraja godine u Kragujevac, gde će započeti proizvodnju tramvaja u MIND parku. U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, kao i proizvodnja kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope. Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić za Objektiv ističe šta dolazak češkog proizvođača znači za Srbiju i zašto je “Škoda” izabrala baš ovaj grad za svoje poslovanje.

Šta dolazak giganta kao što je “Škoda” znači za Kragujevac i Šumadiju?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Dolazak “Škode” u Kragujevac znači otvaranje novih radnih mesta za Kragujevčane kod renomiranog poslodavca, ali donosi još mnogo toga. Otvaraju se nove mogućnosti za razvoj lokalne privrede Kragujevca i Šumadije kroz saradnju sa globalnim gigantom poput “Škode”. Ništa manje važna nije ni potvrda rejtinga koji Kragujevac ima kod poznatih svetskih kompanija. Ova investicija govori o tome da smo kao grad prepoznati po svim potrebnim uslovima da ugostimo i najveće svetske kompanije. Sa takvim rejtingom skrećemo pažnju na Kragujevac kao lidera u razvoju industrijskog investicionog ambijenta – odgovorio je gradonačelnik.

Kragujevac je još od sredine 19. veka industrijski centar Srbije. Šta to Kragujevac ima pa se globalne kompanije odlučuju da svoje poslovanje pokrenu u tom gradu?

– Pored zaista bogate industrijske tradicije, koja nas izdvaja u čitavom regionu, Kragujevac se diči i izuzetno razvijenim obrazovnim sistemom sa savremenim školama i fakultetima. Kragujevački univerzitet je odavno prepoznat u biznis krugovima kao generator dobro obučenog kadra, ali se i naše stručne škole odlično kotiraju, posebno imajući u vidu stepen primene dualnog obrazovanja. Praktično, po završenom školovanju, u mogućnosti smo da ponudimo formirane kadrove, što za poslodavca znači sigurnost. Ovaj segment je uvek presudan pri donošenju odluke potencijalnih investitora o tome gde će svoju investiciju plasirati – objasnio je Dašić.

Foto: Objektiv

Neretko ste isticali da postoji odlična saradnja sa privatnim sektorom u realizaciji razvojnih projekata. U čemu se ta saradnja ogleda?

Vučić posetio Kragujevac i Knić: Predsednik saopštio koje su NAJLEPŠE VESTI koje je čuo (FOTO+VIDEO)

– Kragujevačka privreda je veoma bitan faktor za dugoročni razvoj grada. Odličnu komunikaciju gajimo na svim nivoima i naši privrednici pokazuju veliko interesovanje za pružanje podrške u raznim projektima, kroz donacije, stručne analize ili aktivno učešće u planiranju. Nedavno je održana javna prezentacija plana razvoja grada. Naši privrednici su uzeli značajno učešće u razradi i dopuni plana, na šta sam posebno ponosan. Takođe, učešće domaćeg privatnog sektora je nemerljivo i u razvoju privrednog ambijenta, ne samo kroz zapošljavanje i edukaciju kadrova već i kroz obogaćivanje naših industrijskih kapaciteta. Najbolji primer za to je MIND grupa, koja je kroz viziju svog vlasnika Bratislava Milanovića uspela da oformi MIND park, industrijski centar po najvišim svetskim standardima. Upravo ovde su mnoge strane kompanije u Kragujevcu uspele da pronađu svoje mesto, poput “Simensa”, “Škode”, “Autolifta”… To su stvari koje, osim biznis svrhe, imaju i širu društvenu vrednost, odnosno oplemenjuju DNK kragujevačkog privrednog ambijenta – kazao je gradonačelnik Kragujevca.

Vlada intenzivno ulaže u razvoj grada – najsvežiji primeri su obilaznica i Državni data centar. Šta takvi projekti znače za Kragujevac i Šumadiju?

– Kragujevac je, nažalost, infrastrukturno i komunalno potpuno zapušten prethodnih decenija, što nas je, uprkos potencijalima koje imamo, kočilo u daljem razvoju. Od suštinske važnosti je podrška predsednika države Aleksandra Vučića, koji odlično razume važnost našeg grada i koliko je bitno da nam država pomogne u otklanjanju infrastrukturnih i komunalnih problema. Podrška koju u narednim godinama imamo meri se u milijardi evra koja će biti utrošena na infrastrukturu Kragujevca. Tu ne govorimo samo o preko potrebnoj severnoj obilaznici, već i o preko 700 kilometara kanalizacione mreže, novom postrojenju za tretman otpadnih voda, novoj deponiji sa sistemom za preradu otpada, zameni kotlova na ugalj u Energetici sa daleko čistijim i ekološki prihvatljivim kotlovima na gas. I mnogi drugi projekti obuhvaćeni su kroz pomoć države, poput Centara izvrsnosti, novog objekta FILUM-a, Palate pravde, Data centra, i o tome bi moglo dugo da se govori – odgovorio je Dašić.

Foto: Objektiv

Potvrda dolaska “Škode” u Kragujevac zatekla vas je u Biznis habu Srbije u Dubaiju, centru srpske privrede koji je pre nekoliko dana otvoren u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića. Da li ovaj biznis hab, ali i nastup Srbije na svetskoj izložbi, pomažu u privlačenju velikih investitora?

Otvara se nova fabrika “Regent” u Svilajncu: Svečanoj ceremoniji prisustvuje predsednik Vučić

– Vest me nije iznenadila. Na tome se ozbiljno radilo prethodnih meseci i već neko vreme znamo da je dolazak “Škode” sasvim izvestan. Iz respekta prema investitoru sačekalo se sa zvaničnom objavom, što je svakako ozbiljan i profesionalan pristup. Biznis hab Srbije svakako je pokazatelj da se mnogo toga promenilo u nastupu Srbije prema svetu. Ocenjujem ga kao sjajan strateški potez PKS i predsednika države: jako je bitno da delujemo na međunarodnom nivou, rame uz rame sa najvećim svetskim državama, i tako povećamo svoju vidljivost na investicionoj sceni. Izuzetno sam zadovoljan svim što sam video ovde i isto toliko zainteresovan da predstavimo privredne potencijale Kragujevca upravo u okviru Biznis haba i srpskog paviljona na Ekspo Dubai 2021 – kazao je gradonačelnik.

Možemo li očekivati još ovakvih projekata u Kragujevcu?

– To je moja najveća želja, za to radimo, i sa takvom mišlju ustajemo svako jutro. Uveren sam da su ovakve predivne vesti samo uvod u dobru budućnost koja očekuje naš Kragujevac – zaključio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

BONUS VIDEO: 

OVU I DRUGE ZANIMLJIVE PRIČE MOŽETE DA PROČITATE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 16. I 17. OKTOBAR

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar