Poslodavci ne pitaju za cenu da dobiju novog radnika: Ovo je PET ZANATA koji donose platu iz snova

Zanatlije nikada više nisu bile na ceni nego sada, a plate im se kreću od 1.000 do 2.000 evra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zlatno doba majstora uveliko traje. Zanatlije nikada više nisu bile na ceni nego sada, a plate im se kreću od 1.000 do 2.000 evra. Poslodavci ne pitaju za cenu, samo da dođu do dobrog majstora.

U Srbiji se, kako kažu stručnjaci, ovoliko gradilo samo posle Drugog svetskog rata, pa nedostaju svi profili građevinskih radnika, keramičari, armirači, tesari, vodoinstalateri… Mnogi su otišli u inostranstvo, a mladi se teško opredeljuju za zanate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Nijedan pravi majstor neće da radi za bagatelu. Oni koji su ostali u Srbiji, hoće da budu plaćeni kao u zemljama srednje Evrope, kao što je to u Češkoj, Slovačkoj ili Sloveniji. Školovali smo kadar, a nismo vodili računa o njemu. Radnici su otišli u inostranstvo zbog boljih zarada i uslova rada i sada plaćamo tu cenu. Trenutna situacija je „gospodin majstor i proleter kupac” – ističe Goran.

MOLERI

Moleri zarađuju od 100.000 do 150.000 mesečno ako rade u firmi. Ako su samostalni, onda je taj iznos znatno veći. Samo krečenje stana od 50 kvadrata košta od 300 do 500 evra.

– Tokom leta imam najviše posla. Imam svoje mušterije, kod kojih odlazim svake godine. Oni me preporuče svojim rođacima, prijateljima, komšijama… Imam toliko posla da ne mogu da stignem. Mnogi moraju da čekaju. Zima je najgori period, ali onda radim za firme ili idem u Crnu Goru i Nemačku – kaže Vlada A. (40), moler iz Beograda.

ARMIRAČI I TESARI

Armirači, tesari, zidari i betonjerci idu najčešće od gradilišta do gradilišta i rade na crno. Oni mogu da zarade i do 90 evra dnevno, što bi bilo i više od 2.000 evra mesečno.

– Armirači i tesari zarađuju dnevno od 70 do 90 evra. Armirači, recimo, čim završe ploču, oni su slobodni i idu na neko drugo gradilište, pogotovo što ima malo radnika sa tom kvalifikacijom. Zidari i betonjerci imaju dnevnicu od 60 do 80 evra, u zavisnosti da li samo drže kiblu ili ravnaju ploču – kažu u Sindikatu građevinskih radnika.

PEKARI

Pekari su oduvek slovili za dobro plaćene majstore. I dalje dobar pekar ima platu od oko 120.000 dinara, ali ona se na tom nivou drži već godinama. Pica-majstor zarađuje oko 20.000 dinara više. Ipak, sve je manje učenika za ovaj zanat. Teško je naći dobrog buregdžiju, pa je zbog toga plata ovog majstora oko 120.000 dinara. Pojedini poslodavci pekarima nude i besplatan smeštaj kako bi se preselili zbog posla.

KERAMIČARI

Na Birou za nezaposlene nema keramičara. Za njima vlada prava jagma, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ukoliko je regularno zaposlen u firmi, plata keramičara kreće se od 120.000 do 200.000 dinara. Sve zavisi od posla, odnosno zahteva poslodavca i satnice. Mnogi i pored dobre plate u Srbiji odlaze najčešće u Nemačku jer je zarada tamo još veća.

VODOINSTALATER

„Potreban vodoinstalater za hitne intervencije, plata od 1.000 do 2.000 evra”, ovo je samo jedan u nizu oglasa u kojima se traže iskusni i kvalitetni zanatski radnici i nudi zarada koju većina samo može da sanja. Sudeći prema objavama, vodoinstalateri su na ceni. Samo dolazak i otpušavanje odvodne cevi u kupatilu je 50 evra. – Samo kad zamenim kontrolnu tablu za paljenje svetla, bojlera i ventilacije, budem dobar 2.000 dinara. Nikad nas nije bilo manje, pa radimo od jutra do mraka. Naravno, u skladu sa tim i zarađujemo – kaže Vasilije Ilić, vodoinstalater iz Kaluđerice.

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 15. OKTOBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. šta će im poslodavac ? Da zivi od njihovog rada ,da im uzima kajmak ,dere kožu sa leđa.Mladi ljudi nisu glupi, mogu sami ove poslove da rade i samim tim da cene budu manje i prema krajnjem korisniku.

    Odgovori

Ostavite komentar