Izbegnite iritaciju kože: Pet najvećih grešaka koje žene prave sa maskama za lice

Dermatolozi upozoravaju šta nikako ne smete da radite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen// Panthermedia / Profimedia

Verovatno vam se povremeno događa da masku za lice ostavite duže nego što je predviđeno.

Dermatolozi upozoravaju da to ne smete da radite jer na taj način izazivate iritaciju kože.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato, da biste dobili pun efekat maske, vodite računa da ne napravite neku od ovih velikih grešaka:

1. Ostavljate masku na licu duže nego što je to potrebno

Ako ste ikada stavili masku za lice, primetili ste da je preporučeno vreme držanja na licu obično negde od 10 do 30 minuta. Iako zvuči primamljivo da je ostavite duže (ili ponekad jednostavno zaboravite na nju), to je definitivno nešto na šta morate obratiti pažnju.

Mada to zavisi od vrste maske, svi ishodi nisu idealni. Većinom je relativno sigurno duže ostaviti maske koje su hidratantne, ali, ostavljanje hidratantne “sheet maske” na licu predugo (ili dok se ne osuši) može da deluje kontraproduktivno. Tada će “sheet maska” apsorbovati vlagu s kože.

Foto: Shutterstock

Sa druge strane, maske za čišćenje ili maske za piling mogu da imaju još negativniji efekat.

– Maska za čišćenje može da ima površinski aktivne sastojke koji uklanjaju ulje s kože, a njihova preduga primena može da dovede do iritantnog dermatitisa, gde koža postaje crvena i peče. Piling maska često sadrži aktivne sastojke poput glikolne kiseline, koja može da postane agresivna što dovodi do ljuštenja kože – objašnjava Dan Belkin, dermatolog iz Njujorka.

Ako operete ili skinete masku i primetite da je koža osetljiva, pecka i ružičaste je boje, to može da znači da ste je ostavili predugo i izazvali iritaciju.

– Ako se to dogodi, operite lice toplom vodom i nemojte da koristite nikakve preparate dok to ne prođe (na primer, retinol, glikolnu kiselinu, vitamin C i slično), upotrebite umirujuću mast poput vazelina i izbegavajte previše izlaganja suncu – predlaže Belkin. Mast od 1 odsto hidrokortizona dostupna je bez recepta i takođe može da umiri kožu. Ako ste u nedoumici ili se stanje pogoršava bez obzira na ove korake, razgovarajte sa svojim dermatologom.

Foto: Shutterstock, ilustracija

2. Ne čistite kožu unapred

Kad koristite masku za lice, formulu morate da nanesete na čistu kožu kako biste dobili najbolju apsorpciju.

– Ako na koži imate nakupljeno ulje, šminku, kremu za sunčanje ili druge proizvode, to maski stvara prepreku i čini je manje efikasnom – napominje Belkin.

3. Koristite masku koja ne odgovara vašem tipu kože

– Sheet maska s hidratantnim sastojcima poput glicerina ili hijaluronske kiseline sigurnije je rešenje, ali često se pravi sa parabenima i ftalatima koji mogu da iritiraju kožu – objašnjava dermatolog Pol Frenk.

Kako kaže Belkin, “peel-off” maske koje se osuše i “gule” s kože vam verovatno neće škoditi ako je predugo držite. Međutim, maska od gline može da izazove iritaciju ako se ostavi predugo, maska za čišćenje će takođe verovatno izazvati iritantni kontaktni dermatitis, i na kraju, maska za piling može da nadraži kožu ili dovede do ljuštenja. U osnovi, ako imate osetljivu kožu, izbegavajte agresivnije maske jer mogu da dovedu do iritacije.

Foto: Shutterstock

4. Ne menjate maske s godišnjim dobima

Nega kože uvek zavisi od godišnjeg doba

– Zimi će hidratantne maske biti od najveće pomoći, dok su leti idealnije maske s aktivnim supstancama koje se mogu osušiti, kao što su maske od uglja ili sa glikolnom kiselinom – kaže Belkin.

5. Nakon toga ne hidrirate kožu

Maske za lice ne zamenjuju hidratantnu kremu.

– Većina maski za lice hidrira kožu vodom i ovlaživačima (na primer, glicerinom, hijaluronskom kiselinom…). Da biste zadržali tu hidrataciju, nakon maske nanesite hidratantnu kremu sa sastojcima kao što su ulje ili vosak kako biste sprečili isparavanje i sušenje kože – zaključio je Belkin.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar