Sasvim SLUČAJNO je uplovila u svet glume, a onda postala jedna od OMILJENIH: Životna priča Milene Dravić

Na današnji dan pre tri godine preminula je jedna od najvećih i najvoljenijih jugoslovenskih filmskih diva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: ATA Images

Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu. Odrastala je na Dorćolu gde je pohađala osnovnu školu Janko Veselinović, nakon koje se upisala u Prvu mušku gimnaziju. Milenin otac Milenko Dravić bavio se fudbalom, međutim od sportske karijere morao je da odustane kada mu je dijagnostikovana infektivna žutica. Majka Ana bila je talentovana za pevanje, a iako je maštala o tome da to postane njena profesija, prevladala je ljubav prema domu i porodici, pa je odlučila da bude domaćica.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uporedo sa redovnim školovanjem, Milena je pohađala časove baleta, a jednom prilikom je priznala da se u mladosti okušala i u manekenstvu. Međutim, njena tetka prepoznala je njen talenat za scenu, nakon čega je predložila njenim roditeljima da je usmere u tom pravcu.

Glumačka karijera Milene Dravić započela je sasvim slučajno 1958. godine kada je napustila Beograd i otišla kod tetke u Sarajevo, gde ju je primetio slovenački reditelj češkog porekla František Čap, koji joj je ponudio ulogu u filmu „Vrata ostaju otvorena“. Milena je prihvatila, te je celo leto provela snimajući u Sarajevu, a nakon što je Čapova drama objavljena, ova, u to vreme nova, mlada, šarmantna glumica, zapala je za oko mnogim rediteljima. Usledile su brojne ponude za uloge, a Milenina karijera kreće uzlaznom putanjom. Upisala je Fakultet dramskih umetnosti, a potom počela da niže filmske i pozorišne uloge, koje su joj donele neke od najprestižnijih nagrada, ali i status jedne od najcenjenijih dramskih umetnika sa naših prostora.

Foto: Milena Dravić/Printscreen

S obzirom na posao kojim se bavila, a koji joj je doneo ogromnu popularnost, njen privatni život, a posebno ljubavni, bio je česta tema medija. Milena se prvi put udala 1960. godine i to za režisera Mladomira Purišu Đorđevića. Ipak, njihvoa ljubav nije potrajala, pa je razvod usledio nakon samo nekoliko godina zajednočkog života. Potom je stupila u brak sa pet godina starijim rediteljem Vojislavom Kokanom Rakonjcem, a ovu ljubav 1969. godine prekinula je njegova prerana smrt.

Mladog glumca, u to vreme velikog zavodnika, a potom i njenu najveću ljubav sa kojim je ostala do kraja života, Dragana Nikolića, upoznala je tokom snimanja filma „Horoskop“ Bore Draškovića. Simpatije su se vrlo brzo rodile, a pre nego što su se odlučili na brak, Milena i Dragan sarađivali su na filmovima „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, a potom i „Kako su se volele dve budale“ u režiji Aleksandra Đorđevića. U jednom intervjuu Milena je ispričala da su upravo tokom snimanja tog filma, 30. decembra 1971. godine odlučili da se venčaju – iskoristili su pauzu za ručak tokom koje su se uputili u Opštinu Vračar i uz prisustvo kume Jelisavete Seke Sablić, potpisali sklapanje braka.

O Mileninoj i Draganovoj ljubavi pisalo se naširoko – nikada nisu skrivali koliku ljubav gaje jedno prema drugom, a vremenom su dobili “status” jednog od najskladnijih parova sa domaće javne scene. Živeli su skromno i nastojali da što više sačuvaju svoju privatnost, međutim, njihovu sreću prekinula je Draganova smrt koja je nastupila 11. marta 2016. godine nakon duge i teške bolesti.

Milena je bez svog voljenog Dragana, čiju smrt nije mogla da prežali, izdržala samo dve godine. Glumica je 14. oktobra 2018. godine premunula u 79. godini nakon borbe sa rakom dojke, a sahranjena je pet dana kasnije, pored svog voljenog supruga u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Milena Dravić i Gaga Nikolić nisu imali dece, pa su NJOJ poklonili svu ljubav: “To je veliki NEDOSTATAK”

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar