Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novih ambasadora Švedske, Katara i Australije (FOTO)

Akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću uručili su novoimenovani ambasadori

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Kraljevine Švedske Anike Ben David i poželeo joj dobrodošlicu i uspeh u negovanju odnosa dveju zemalja.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će, na poziv švedskog premijera Levena, učestvovati na Međunarodnom forumu o sećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma u Malmeu, sa nadom da će tada imati priliku da sa švedskim zvaničnicima razgovara i o bilateralnim odnosima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predsednik Vučić i ambasadorka Ben David su se saglasili da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose. Predsednik Vučić je izrazio nadu da bi u budućnosti moglo da dođe do povećanja investicija švedskih kompanija u srpsku privredu.

Predsednik Vučić je zahvalio za spremnost Švedske da podrži evropski put Srbije. Ambasadorka Ben David je, s tim u vezi, istakla da njena zemlja podržava proširenje EU, kao i to da je spremna da podeli iskustva neophodna za reforme u različitim oblastima, neophodnim na evropskom putu. Ona je takođe naglasila da je Švedska prvi donator Srbije za reforme u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednik Vučić primio je i akreditivna pisma ambasadora Države Katar Farisa Rumija Al Naimija, poželevši mu prijatan boravak i uspešan rad u našoj zemlji.

Ovom prilikom ambasador Al Naimi je preneo pozdrave katarskog emira šeika Al Tanija. Uzvrativši pozdrave, predsednik Vučić je zahvalio katarskom emiru za velikodušnu donaciju medicinske opreme na početku epidemije KOVID-19.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će katarski predstavnik učestvovati na proslavi 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, što bi omogućilo susret zvaničnika dveju zemalja sa ciljem jačanja političkog dijaloga i svestrane saradnje.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Na sastanku je konstatovano da je cilj dveju zemalja da saradnja bude unapređena u svim oblastima, jer postoje dobra iskustva, ali je saradnja i dalje skromna uz mnogo neiskorišćenih mogućnosti. Dvojica sagovornika su se saglasili da je neophodno uspostaviti češće i bliže kontakte poslovnih ljudi.

Takođe, predsednik Vučić primio je danas akreditivna pisma novog ambasadora Australije Danijela Emerija, kome je, uz dobrodošlicu, izrazio nadu da će saradnja dveju zemalja u budućnosti biti još bolja.

Predsednik Vučić i ambasador Emeri su se saglasili da je neophodno da Srbija i Australija nastave da intenziviraju kontakte, kako bi bio dat impuls saradnji u različitim oblastima. Posebno su istakli mogućnosti za snažnije ekonomske veze. Ambasador Emeri je istakao da raste interes rudarskih kompanija iz Australije za poslovanje u Srbiji.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Dvoje sagovornika su istakli da brojna srpska zajednica u Australiji ima važnu ulogu u povezivanju dveju zemalja.

Predsednik Vučić i ambasador Emeri su razgovarali i o globalnim pitanjima, u koja je uključena Australija.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar