Ovo su svi DETALJI koje trebate znati o sistemima E-fiskalizacije: Danas počinje prijava

Nova fiskalna kasa moći će da bude i mobilni telefon ili tablet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Nova fiskalizacija počinje danas, kada i počinje prijava objekata tj. prodajnih mesta putem portala Poreske uprave, a od 1. novembra počinje prelazni period koji će trajati do 30. aprila 2022. godine.

Za dve nedelje tj. 15. oktobra počinje prijava putem istog portala za subvencionisanje nabavke novih fiskalnih uređaja. Privredinici će od države dobijati po 100 evra po prodajnom mestu i fiskalnom uređaju, dok će poreski obveznici dobiti 20 odsto više.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Suštinski nove uređaje će morati da imaju gotovo svi privrednici, izuzev nekolicine profesija, da privrednici neće snositi nikakve troškove, kao i da će nova fiskalna kasa moći da bude i vaš mobilni telefon ili tablet.

S’ obzirom da je broj onih koje ova promena dotiče velik, sam proces je daleko jednostavniji nego što se čini te vam donosimo objašnjenje i konkretne korake za prelazak na sistem e-fiskalizacije.

Prijava

Od danas na portalu ePorezi potrebno je da se prijavite na servis za poreske obveznike (eFiskalizacija). U sandučetu ćete dobiti uputstvo za uvođenje poreskog obveznika u fiskalizaciju. Pravno lice dobija link preko kojeg će poslati svoj tajni PIN za kreiranje bezbednosnog elementa.

Svaki registrovani obveznik dobija bezbednosni element koji mu omogućava besplatno izdavanje računa. Moguće je koristiti i drugo rešenje koje odabere od dobavljača fiskalnih uređaja. Tu je moguće da tražite izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i poslovni prostor tj. prodajni objekat koji je prijavio.

Jako je važno da pravno lice naruči bezbednosni element kada je zasigurno spreman za e-fiskalizaciju. Uređaji koji ulaze u opticaj da se koriste su kase, telefoni i tableti.

Bezbednosni element

Bezbednosni element za koji se prethodno prijaveite, može biti u obliku kartice ili digitalnog “fajla”. Ukoliko se odlučite za karticu, nju možete da podignete u nadležnoj filijali Poreske uprave. Ukoliko odaberete u obliku “fajla” dobićete ga u sandučetu na malopre pomenutom portalu.

Povezivanje

Nakon što preuzmete bezbednosni element, isti se ubacuje u uređaj i povezuje sa Poreskom upravom.

Kada preuzmete bezbednosni element poreski obveznik je spreman za izdavanje fiskalnih računa. Na portalu za poreske obveznike možete zahtevati dodatne bezbednosne elemente u slučaju da je potrebno za više kasa u prodajnim objektima. U suštini birate kompononente koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Ubacivanjem bezbednosnog elementa u uređaj vrši se automatsko povezivanje sa Poreskom upravom. Time je završen proces e-fiskalizacije.

Konačna provera

Ispravnost uređaj se proverava skeniranjem takozvanog QR koda, koji je sastavni deo svakog računa. Skeniranjem QR koda, što se može obaviti prostim usmeravanjem kamere mobilnog telefona na QR kod ili pomoću čitača koda, otvara se sajt Poreske uprave gde se potvrđuje ispravnost svakog uređaja.

Nove fiskalne uređaje morati da imaju gotovo svi privrednici. Izuzetak će biti nekoliko profesija i njih je moguće pobrojati na prste jedne ruke. Važno je i da privrednici neće imati nikakve troškove zbog državnih subvencija kao i da će nova fiskalna kasa moći da bude i svaki mobilni telefon.

Subvencije

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu koja se odnosi na subvencionisanje nabavke novih fiskalnih uređaja.

Tom prilikom ministar finansija Siniša Mali je rekao za Tanjug kaže da će državna subvenija iznositi 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu, plus dodatnih 100 evra za svaki fiskalni uređaj, dok će za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a iznos biti povećan za 20 odsto.

Kako je rok za prijavu za subvencije 31. januar, ministar je istakao da se neće čekati taj datum da bi se subvencija isplatila, već će svake nedelje, privrednicima kako se budu prijavljivali, uplaćivati novac i odmah pokrivati njihove troškove.

Ko će sve morati da se refiskalizuje?

Kase po novom sistemu, moraće u najkraćem da imaju realni sektor, finansijski sektor, usluge, proizvodnja… Na listi će biti maltene svi i trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, i noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije.

Država ovim planom i sveopštim uvođenjem nove fiskalizacije pospeši procenat izdavanja računa i suzbije sivu ekonomju.

Jedini koji će biti izuzeti iz reforme sistema su taksisti i advokati.

Kako će izgledati novi račun

Od 1. januara 2022. godine biće uvedeni i novi fiskalni računi. Od tog datuma će svi u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a ta obaveza će se postepeno uvoditi i u privatni sektor koji će obavezno e-fakturisanje stići 1. januara 2023. godine.

Od tada će svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.

Ovim računima će se uvesti red u ovoj oblasti i obezbediti bolju kontrolu poreskih obveznika.

Podaci sa računa će biti u realnom vremenu i instant će se upisivati u bazu Poreske uprave. Još jedna novina je i da će svaki račun, bilo odštampan ili elektronski fiskalni račun, sadržati i QR kod.

MEGAEKSKLUZIVA! Šokantan intervju: Otkrivamo ko je pokušao da smesti aferu “Jovanjica” Andreju Vučiću!

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic biznis

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar