Miloš Vučević: “Čvrsto verujem da je Open Balkan prečica za bolji život CELOG regiona” (FOTO)

"Pored značaja za ekonomiju i zapišljavanje, Open Balkan bi mladima omogućio da lakše putuju"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printskrin

Zapadni Balkan mora biti Otvoreni Balkan, stabilna i sigurna kuća u čije temelje su čvrstvo ugrađene četiri slobode: slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala, saopštio je gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

– I tako jasni ciljevi sve vas i ove jeseni dovode u Novi Sad – grad iz kojeg je pre dve godine pokrenuta inicijativa Mini Šengen – danas snažna regionalna platforma Open Balkan. I nedugo nakon što je sama inicijativa krenula iz Novog Sada ka Skoplju, Tirani i ostalim regonalnim centrima, dogodilo se to da u praksi, da u stvarnom životu osetimo koliko je važno da budemo ujedinjeni i solidarni, posebno kada se nađemo pred velikim izazovima, kada se dese krizne situacije poput pandemije koronavirusa. I tada su pomoć i podrška bili važniji od granica. I tada je Srbija pomagala svojim prijateljima iz regiona u vakcinisanju stanovništva. I tada je Novi Sad bio otvoren za sve naše prijatelje iz regiona koji su želeli da se vakcinišu – istakao je Vučević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Gradonačelnik Novog Sada rekao je da je inicijativa Mini Šengen, koja je osmišljenja u cilju jačanja ekonomskih veza u regionu, pokazala da ima veliki značaj i tokom kovid krize, a posebno u saniranju njenih posledica.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)


– I to nije nikakva “nova Jugoslavija”, već projekat budućnosti koji donosi bolje veze među nama susedima, koji nam kroz jačanje privredne saradnje, poslovne klime, privlačenje investicija, omogućava brži ekonomski rast, i da zajedno idemo brže ka EU. Regionalna saradnja i put evropskih integracija su paralelni procesi, i jedan drugog ubrzavaju. Narednih dana, u Novom Sadu, otvoreno ćemo razgovarati o tome šta još treba učiniti da bi ubrzali ovu snažnu regionalnu inicijativu. Ovo je proces koji sve nas gura napred. Nedavna procena Svetske banke pokazuje da bi uspostavljanje Regionalne ekonomske zone donelo 3,5 milijarde evra dodate vrednosti regionu.

Mini Šengen dobio NOVI naziv – “Otvoreni Balkan”: Vučić, Zaev i Rama potpisali tri KLJUČNA sporazuma

– Ja čvrsto verujem da je Open Balkan prečica za bolji život celog regiona. Pored značaja za ekonomiju i zapišljavanje, Open Balkan bi mladima omogućio da lakše putuju, da im diplome budu priznate, da u region koji karakterišu nacionalizmi rade na razbijanju stereotipa i predrasuda. Iako živimo u različitim društvima, imamo iste probleme – prazne nam se gradovi, demografska slika je sve lošija, a mladi odlaze. Open Balkan je naša zajednička šansa da rešimo te probleme – saopštio je Vučević.

BONUS VIDEO: 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar