PIO Fond dao VAŽNO uputstvo: Evo kako se tačno obračunava VISINA penzije – procedura nije ista za sve

Korisniku penzije koje je ostvario i inostranu penziju pripada razlika do najnižeg iznosa penzije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visina starosne penzije određuje se prema ostvarenom penzijskom stažu i zaradama, odnosno osnovicama osiguranja za koje je plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. O načinu kako se vrši obračun, pročitajte u nastavku.

PREVREMENA STAROSNA PENZIJA se određuje na isti način kao i starosna, s tim što se trajno umanjuje za 0.34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju. Umanjenje može iznositi najviše 20,4%.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

INVALIDSKA PENZIJA se određuje na isti način kao i starosna penzija, a tim što se prilikom obračuna uvećava i za dodatni staž koji zavisi od navršenih godina života i pola osiguranika. Ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću, penzija se obračunava prema penzijskom stažu od 40 godina.

PORODIČNA PENZIJA se određuje od starosne, odnosno iinvalidske penzije umrlog osiguranika, odnosno korisnika, i u to u procentu koji zavisi od broja članova porodice (za jednog člana 70%, za dva člana – 80% za tri člana – 90% za četiri i više člana – 100%)

Ako je penzija manja od najnižeg iznosa penzije utvrđenog u skladu sa zakonom, određuje se najniži iznos penzije koji zavisi od kategorije osiguranika koji se određuje prema pretežno navršenom stažu osiguranja.

Korisniku penzije koje je ostvario i inostranu penziju pripada razlika do najnižeg iznosa penzije, ako je zbir penzija manji od najnižeg iznosa penzije, prenosi Alo.

BONUS VIDEO:

Izvor: Alo

Komentari (1)

  1. Унаказили сте будуће пензионере.Колеге који су отишли у пензију са 28 година стажа имају већу пензију од мене са 40 година стажа.Каква је то рачуница .Брука и срамота.

    Odgovori

Ostavite komentar