Volite ljutu hranu, ali ne znate kako da ugasite požar u ustima?
Ili prosto ne volite previše začinjena jela i smeta vam osećaj ljutine?
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Logično, prvi potez bi bio da popijete vodu, ali džaba vam trud jer voda nije od velike pomoći u ovom slučaju.
U želji da provere koje su tečnosti najbolje, a koje najgore u ublažavanju efekta ljute hrane, istraživači sa Univerziteta Pen Stejt su napravili niz eksperimenata
Tako je 72 učesnika istraživanja pilo ljuti koktel “bladi meri”, a nakon toga su im za ublažavanje ljutine u ustima bili dostupni: voda, mineralna voda, koka-kola, sok od višanja, mleko punomasno i obrano i pivo.
Rezultati su pokazali da se kao definitivno najbolja pomoć pokazalo punomasno mleko, na drugom mestu je sok od višanja a treće je obrano mleko.
Utvrđeno je da obična i mineralna voda nisu imale nikakav uticaj na nivo ljutine u ustima.
Sa druge strane, kao daleko najgori izbor se pokazalo pivo, koje je samo još više povećalo ljutinu u ustima, a naučnici su to objasnili kao efekat etanola koji pojačava osećaj toplote, a koji je sastavni deo piva.
Takođe je pojašnjeno i zašto je mleko toliko efikasno kod gašenja ljutine, a “tajna” se krije u proteinu kazeinu koji je sastavni deo mleka, a koji prirodno nadjačava supstancu kapsaicin koja je odgovorna za ljutinu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)