Skandalozna PRESUDA: Dragan J. Vučićević osuđen na zatvor zbog tvita o Žaklini Tatalović

Ovom takozvanom presudom ugroženi su svaki novinar i svaka javna ličnost u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je danas presudu prema kojoj je pisanje tvitova u kojima se pominje novinarka TV N1 Žaklina Tatalović krivično delo zbog kog se može završiti i u zatvoru!?

Sudija Prvog osnovnog suda Bojana Stanković krivično je osudila glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića na kaznu od 200.000 dinara ili šest meseci zatvora (!?!), i to samo zato što je na svom Tviter nalogu aprila prošle godine odgovorio Tatalovićevoj, koja je napala državu i konkurentske medije!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Žaklina Tatalović je tada, u vreme najgore pandemije, u trenutku kada su i Srbija i Evropa bile zaključane zbog korone, napala najviše državne funkcionere jer su na aerodromu dočekali pomoć koju su nam poslali Rusi i Kinezi! U jednom od svojih tvitova ona je napisala da je strašno to što su se naši funkcioneri rukovali sa ruskim oficirima! Na to sam joj odgovorio u tri tvita, a sud me sada zbog toga šalje u zatvor – kaže Vučićević, koji napominje da je sudija Stanković od samog početka procesa pokazivala strašnu netrpeljivost prema njemu.

Presuda svima

Ovom takozvanom presudom ugroženi su svaki novinar i svaka javna ličnost u Srbiji koji bi sada zbog tvita, zbog javno iznetog mišljenja mogli da završe u zatvoru!

Dragan J. Vučićević

– Tatalovićevu smo moji advokati i ja u sudnici uhvatili u više strašnih i očiglednih laži. Sudija nije dozvolila da se o tome kaže ni reč! Tako je, na primer, Žaklina pod zakletvom rekla da mene ne poznaje, da me je videla samo dva puta u životu, i to tu u sudnici. I iako čitav novinarski Beograd dobro zna da se Žaklina i ja odlično znamo, a da smo se svojevremeno i blisko družili, sudija nam nije dozvolila da dostavimo konkretne dokaze o tome… U svom iskazu Tatalovićeva je, tvrdeći da sa svojom ekipom nije dolazila da tajno snima zgradu Informera, rekla da kada ide od svoje kuće do posla, svakodnevno prolazi preko Terazija. Kada smo sud upozorili da je to očigledna laž, pošto Tatalovićeva živi u Zemunu, a radi na Novom Beogradu, sudija nam je oduzela reč i zabranila da bilo šta kažemo! – navodi Vučićević, koji kaže i da se sudija Bojana Stanković tokom suđenja Žaklini obraćala vrlo prisno, često i na ‘ti’, dok je prema njemu i advokatu, šefu pravnog tima Informera Borisu Bogdanoviću bila vrlo drska i svako malo pretila je novčanim kaznama.

– Dotični sudija, ako se posle svega uopšte tako više može i nazvati, potpuno je zanemarila zakon i pravno obavezujuću praksu Suda u Strazburu, koji kažu da je novinaru u obavljanju dužnosti dozvoljeno i da nekažnjeno šokira, preteruje, pa čak i da vređa. Ona je čitavu svoju presudu utemeljila na nebuloznoj tvrdnji tužbe da sam ja ‘napao’ Žaklinu iz čista mira, bez ikakvog razloga i samo zato što je žena, a svako ko hoće da bude iole pošten, mora da prizna da sam se ja njoj u spornim tvitovima obraćao isključivo kao novinarki, reagujući na njene objave – naglašava Vučićević, koji najavljuje žalbu na skandaloznu presudu i upornu borbu za istinu i pravdu.

– Ćeraćemo se još! Ako treba, i do Suda u Strazburu. Ovo nije nikakva presuda i ovo nema nikakve veze sa pravdom i zakonom. Ovo je odmazda žute ološ-elite i najstrašnije nasilje. Ovom takozvanom presudom ugroženi su svaki novinar i svaka javna ličnost u Srbiji koji bi sada zbog tvita, zbog javno iznetog mišljenja mogli da završe u zatvoru! – upozorava glavni urednik Informera.

Žaklina Tatalović danas nije htela da govori za list Informer.

Bogdanović: Sud ignorisao činjenice

Šef pravnog tima Informera, advokat Boris Bogdanović naglašava da je sud potpuno ignorisao činjenicu da Tviter nalog Dragana J. Vučićevića po svojoj sadržini nije njegov privatni nalog, već obuhvata gotovo isključivo medijske sadržaje vezane za list Informer.

– Samim tim, sud je grubo ignorisao da Krivični zakon propisuje kako ne postoji krivično delo uvrede ako je izražavanje dato u vršenju novinarskog poziva, ukoliko je vidljivo da nije bilo namere omalovažavanja. Sud je ignorisao i činjenicu da Žaklina Tatalović nije Tviteru prijavila navodno sporne objave, niti je tražila njihovo uklanjanje iako je poznato da Tviter reaguje suspenzijom, pa čak i gašenjem naloga na kojima se objavljuju ‘neprikladni sadržaji’ – objašnjava Bogdanović, dodajući da će uložiti žalbu na ovu presudu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar