Duda Ivković je bio njegov košarkaški otac: I Željko Rebrača rekao zbogom legendarnom treneru!

- Imao je način i pristup kao da mi je otac, imao je tu neverovatnu energiju, način na koji mi je prilazio da mi objasni situacije, košarkaške i životne - istakao je

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Željko Rebrača je jedan od onih koga je Dušan Duda Ivković uveo u reprezentaciju Savezne Republike Jugoslavije davne 1992. godine.

– Zaista tužan dan za košarku i sve nas, otišao je jedan od najvećih trenera koje smo imali, uz Željka Obradovića svakako najveći. Čovek koji je osvojio najviše sa Jugoslavijom, onom pre i posle rata. Bio je neko ko je podigao jugoslovensku reprezentaciju posle raspada velike države – rekao je za MOZZART Sport Željko Rebrača.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Bio je šmeker. Beogradski šmeker. Način na koji je prenosio znanje… Nije radio po onim trenerskim šablonima, već…ne znam ni sam kako bih mogao drugačije da se izrazim. Stvarno je to radio šmekerski, na jedinstven način. Usađivao nam je svima radne navike, poštovanje prema saigračima, prema košarci, prema vremenu u kojem živimo. Zauvek ću mu ostati zahvalan što me je uveo u reprezentaciju 1992. godine, jer sam tada upoznao jedan poseban način druženja, porodičnu atmosferu kojoj je stalno težio. U ono vreme kada nismo igrali, kada smo bili pod sankcijama, pravio je razna dešavanja kako bismo se držali zajedno. Okupljali smo se u Atini da igramo, da budemo na okupu kao ekipa, da budemo prisutni svi zajedno. Uvek su se organizovala druženja na kojima je on želeo da usadi taj porodični duh, da nam skrene misli od teških vremena. Imao sam priliku da radim s njim i jako sam ponosan na to.

Rebrača kaže da mu je Duda bio poput košarkaškog oca.

– Imao je način i pristup kao da mi je otac, imao je tu neverovatnu energiju, način na koji mi je prilazio da mi objasni situacije, košarkaške i životne. Najupečatljivije od svega mi je to što je ostavio sebe u svima nama koje nas je podigao u karijeri.

Njegova smrt nije gubitak samo za Srbiju.

– Svuda gde je bio ostavio je veliki, neizbrisiv trag. Kuća slavnih. Napravio je temelje nove Jugoslavije, preneo je pelcer s one stare reprezentacije, preneo osnovne principe koje je imao iz one ekipe pre raspada. On je bio temelj svega toga, moderne jugoslovenske ekiep, uradio je sve da se ne raspadnemo kao reprezentacija. On je bio osnova svega. Željka je kasnije zvao da nastavi njegovim stopama. Duda je jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji čovek srpske košarke.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs, Mozzartsport

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar