“ČUDNE su okolnosti pod kojima se desila tragedija”: Evo zašto je pas ISKASAPIO ženu u Kragujevcu

Veterinar Vladimir Terzin za Objektiv kaže da je šarplaninac vrlo opasan pas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock,infromer

Kragujevčanku Miloratku Veljković (69) juče je ugrizima za vrat ubio njen šarplaninac u Sarajlinoj ulici. Veljkovićevu je, prema nezvaničnim informacijama, oblivenu krvlju, pronašla kćerka, o čemu je Objektiv već pisao.

AGRESIJOM NA AGRESIJU

Veterinar Vladimir Terzin za Objektiv kaže da je šarplaninac vrlo opasan pas, koji priznaje samo jednog gazdu.

– Okolnosti pod kojima se dogodila tragedija malo su čudne s obzirom na to da mu je žena koju je ugrizao vlasnica. Šarplaninac nije porodičan pas. To su psi sa nekom ulogom, na primer da čuvaju ovce i čobane. Ljudi ga uzimaju kao kućne ljubimce i onda prekasno shvate da on ne može biti kućni ljubimac od 70 kilograma jer mora da se drži pod kontrolom – kaže Terzin. Šarplaninac je, ukazuje veterinar, ozbiljan pas.

– Važe za psihološki stabilne. Plašim se da je ovaj slučaj izazvala agresija na koju je on, nažalost, tako odreagovao. Možda su ga komšije razdraživale ili ako je stalno bio vezan, kod takvih pasa, pošto su ograničeni kretanjem, vremenom se probudi agresija – objašnjava Terzin.

Osim kada boluju od nekih teških oboljenja, poput tumora mozga, njihova agresija je uvek ili izazvana ili odbrambena.

Foto: Pritnscreen

I PUDLA ĆE UJESTI

– Oni sami po sebi nisu nikada agresivni. Agresiju možete izazvati kod pasa koji su trenirani određenom komandom. Pogledajte policijskog psa koji stoji pored svog vodiča, klinci ga maze, sve super, dok ne primi komandu. Kada primi komandu, on se pretvara u zver. To je tako kod treniranih pasa – objašnjava veterinar.

Nemojte uzimati za pravo onu: „Odrasli smo sa tim psom”, kaže sagovornik Objektiva, objašnjavajući da, ako je on ceo život bio vezan, udaran štapom ili nogom, onda se, kada se jednom otkine, osveti za sve što su mu vlasnici uradili.

– U 90 odsto slučajeva psi nisu krivi. Ne postoji pas koji neće ujesti pod određenim okolnostima. Njemu je to odbrambeni mehanizam. Pudla će vas ujesti, verujte, ako ste joj naneli neki bol. Ona će instinktivno to uraditi. Toga treba da budu svesni svi vlasnici pasa – napominje dr Terzin.

Piše: S. RADOVANOVIĆ, K. KAPISODA

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 16. SEPTEMBAR

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar