Ruski UBOJITI dvojac uteruje strah u kosti: Nevidljivi Su-57 i Okhotnik zajedno na nebu (FOTO+VIDEO)

Koncept Loyal Wingman jedan je od prioriteta vojnih sila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Početkom juna, pisali smo da će lovci-presretači Su-57 imati mogućnost navođenja napada dva do četiri nevidljiva Okhotnika, o kojima više možete OVDE saznati.

Razvijanje ubojitih dronova, koji lete u paru s mlaznjacima (Loyal Wingman), jedan je od prioriteta vodećih sila u svetu, a pored Rusije ozbiljne napore ulažu i Amerikanci.

Tamošnji stručnjaci užurbano rade na programu Skyborg (ugovore su obezbedili Boeing, General Atomics, Kratos i Northrop Grumman), ali da li Rusija ima prednost u ovom segmentu?

Vredna “žrtva”

Pomenuti dronovi nude operativnu fleksibilnost i umanjuju rizik po živote pilota koji učestvuju u opasnim akcijama, prenosi EurAsian Times.

Ne samo da mogu identifikovati i opteretiti protivvazdušnu odbranu, već se mogu “žrtvovati” zarad odvlačenja paljbe s prijateljskog mlaznjaka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sukhoi S-70 Okhotnik je borbena letelica 6. generacije sa smanjenim odrazom (stealth), a razvili su je inženjeri vazduhoplovne korporacije MiG i kompanije Sukhoi.

Njene performanse su prilagođene konceptu Loyal Wingman, dok se isporuka prvih primeraka očekuje 2024. Ruska vojska planira da Okhotnik leti zajedno sa Su-57, borbenim avionom 5. generacije.

Sprema se Grom

Okhotnik pokreće AL-31 turbo-mlazni agregat i ima domet do 6.000 kilometara.

Tovarni prostor prima dve tone naoružanja – bilo da je reč o “vazduh-zemlja” ili “vazduh-vazduh” raketama.

Dizajniran je da “probije” neprijateljske linije i izvrši napad, bez ugrožavanja komandne letelice i pilota.

Ruska kompanija Kronshtadt razvija još jednu bespilotnu letelicu iste namene – Grom, mada je njen operativni domet drastično manji (640 kilometara).

Očekuje se da podrži Su-57, pomaže u izviđačkim akcijama i ispaljuje rakete po komandi vodećeg aviona.

Za kraj, podsetimo da kompanija Boeing razvija bespilotnu letelicu Airpower Teaming System (ATS), koja je namenjena globalnom tržištu, a njenim sistemima upravlja AI (veštačka inteligencija).

Više o letelici možete OVDE pročitati.

Koncept Grom na izložbi; Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (1)

  1. Pa, buduci da Amerika ima skoro 200 F-22 i preko 500 F-35,a svake godine proizvodi oko 150 novih F-35, i stotine bespilotnih udarnih letelica, dok Rusija ima jedan (1) Su-57, i samo prototip jedan jedini tog "Ohotnika"....

    Odgovori

Ostavite komentar