Od danas velike PROMENE u školama: Nastava će se održavati po novom pravilu

Pravila će zavisiti od epidemiološke situacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Svaki četvrti đak u Srbiji, u 40 od 161 lokalne samouprave, od danas će krenuti na onlajn ili kombinovanu (delimično onlajn) nastavu, a do kada će trajati zavisiće od epidemiološke situacije u zemlji.

Među tih 40 lokalnih samouprava nalaze se i pojedini veliki gradovi poput Niša sa 260.000 stanovnika (šire područje), Kragujevca sa 180.000, Novog Pazara sa 125.000, Valjeva sa 90.000, Užica sa 80.000, Jagodine sa 70.000…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Veoma je interesantna geografska raspodela opština i gradova koji su prešli na crveni model nastave. Skoro po pravilu se radi o gradovima iz južne, istočne i zapadne Srbije, na spisku nema Beograda sa svojih 17 opština, a među lokalnim samoupravama u kojima će od danas biti promenjen način obavljanja nastave samo je jedna iz Vojvodine – Alibunar.

Na onlajnu i oni sa mnogo vakcinisanih

Kada je pred 1. septembar predstavljan takozvani “semaforski model” po kojem će se organizovati ova školska godina, i kada su obelodanjeni parametri koji će odlučivati da li će škole u nekom gradu ili opštini biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni, između ostalog je apostrofiran i stepen vakcinacije. Međutim, na spisku gradova u kojima će od danas đaci krenuti onlajn nalaze se i neki koji su imali skoro najviše vakcinisanog stanovništva – Priboj, Užice, Niš, Kladovo…

Očigledno je da su preovladala druga dva isto tako važna parametra – broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, kao i procenat pozitivnih testova u odnosu na broj testiranih, navodi Informer.

Okreni-obrni, u ovih 40 gradova i opština od danas će svi srednjoškolci biti isključivo na onlajn nastavi, dakle neće dolaziti u škole, već će biti na “nastavi od kuće” uz pomoć laptopova, kompjutera, tableta, pa čak i mobilnih telefona. Baš kao što je to bio slučaj u nekoliko navrata tokom prošle školske godine.

Neki osnovci dan u školi, dan kod kuće

Najstariji osnovci, đaci sedmih i osmih razreda, u ovim opštinama i gradovima preći će na kombinovani režim nastave. To znači da će sva odeljenja sa više od 15 đaka biti podeljena na dva dela, da će jedna grupa biti dan u školi, a sledeći na onlajn nastavi, pa će jedne sedmice imati tri dana u učionicama, a naredne dve. Ispitivanje će se u ovim slučajevima obavljati isključivo u školskim klupama.

Kada su mlađi osnovci u pitanju, učenici od prvog do šestog razreda, za koje u Srbiji još nije omogućeno vakcinisanje, oni će nastaviti sa normalnom nastavom, svaki dan u školi, bez podele odeljenja. Naravno, i tu će biti izuzetaka pošto će svako odeljenje, kako među osnovcima, tako i srednjoškolcima, bez obzira da li škole rade po zelenom, žutom ili crvenom modelom, automatski preći na deset dana onlajna ako se pronađu dva ili više učenika zaražena korona virusom.

Tri načina komunikacije sa nastavnicima

Kako su objasnili iz Ministarstva prosvete, tokom odvijanja onlajn nastave postoje tri nivoa komunikacije između đaka i nastavnika, zavisno od tehničke opremljenosti samih škola, ali i učenika.

U najboljem slučaju nastava se dešava u realnom vremenu, dakle celo odeljenje je uključeno, nastavnici komuniciraju sa svim đacima koji prate časove preko mobilnih telefona, tableta, kompjutera, koristeći Gugl mit, Tims, pa čak i Viber.

Druga opcija je da nastavnici dele sadržaje u digitalnom obliku, njihove pripreme, dodatne stvari, koje bi trebalo da pomognu učenicima u savladavanju gradiva. Konačno, za one đake koji nemaju mogućnost čak ni da gledaju predavanja preko RTS planete, škole su dužne da obezbede pisane materijale po koje učenici ili njihovi roditelji dolaze u samu obrazovnu ustanovu.

S obzirom na sve alarmantniju situaciju i drastičan rast korona brojki iz dana u dan, sasvim je izvesno da će narednog petka, kada bude obelodanjen novi presek situacije, škole u još mnogim opštinama i gradovima preći na alternativne vidove nastave. I to bez obzira što je dokazano da je veoma malo slučajeva zaražavanja bilo u samim školama.

Deca se zaražavaju, ali često van škola
Međutim, problem je što se delta soj sve više širi među mladima, posebno po raznim žurkama, proslavama, koncertima i sportskim utakmicama, pa onda postoji i velika opasnost da virus na taj način uđe u obrazovne ustanove, naročito među srednjoškolcima.

A stavovi roditelja prilično su podeljeni.

– Svi bismo voleli da nam deca idu normalno na nastavu, ali je veliko pitanje koliko je to bezbedno kada imate po 6.000 zaraženih na dan. Čak mislim da su veći problem gužve u gradskom prevozu nego sama nastava u učionicama – kaže majka jednog beogradskog gimnazijalca.

U gimnaziji koju pohađa njen sin, tri odeljenja su već prešla na onlajn nastavu.

– Čak i sada je atmosfera prilično opuštena. Tri dana nisu imali prva dva časa. A tek će biti haos ako pređu na kombinovanu nastavu. Naime, prošle godine kada su imali nedelju koju su radili onlajn, to je praktično bilo kao da su na raspustu. U najboljem slučaju su imali obavezu da se uključe jednom dnevno na neki čas. A čula sam da je to u nekim gimnazijama mnogo bolje organizovano – zaključila je ova Beograđanka.

Ne mogu ekskurzije na Zlatibor i Divčibare?
Nova odluka Tima za škole indirektno bi trebalo da utiče i na organizovanje ekskurzija. Naime, one su dozvoljene samo ako na njih idu đaci iz škola i gradova koje su u zelenoj zoni, dakle gde se odvija regularna nastava, ali i ako idu na destinaciju koja je takođe u zelenoj zoni.

Dakle, teoretski bi na ekskurziju mogli da idu mali Beograđani, Novosađani, Zrenjaninci, Smederevci, Piroćanci… Ali, oni ne bi mogli da budu smešteni na, na primer, Zlatiboru ili Divčibarama, niti na Oplencu, u Aranđelovcu, Ivanjici…

Podsetimo, na ekskurziji koju je organizovala OŠ “Milan Rakić” sa Novog Beograda, neposredno pred početak školske godine, na Divčibarama je zaraženo 30-tak učenika i nastavnika.

Maske non-stop

Još jedna velika promena koja će danas stupiti na snagu je non-stop nošenje maske. Naime, prema prvobitnim uputstvima koja su bila na snazi, đaci su maske mogli da skinu kada sednu u klupe i dok ne odgovaraju ili ne razgovaraju sa drugarima. Ubuduće će, međutim, morati non-stop da ih nose.

– Tim za škole je doneo odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su vakcinisane ili su preležale kovid-19. Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi. Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste, potrebno je organizovati rad tako da ovaj učenik bude bez maske, ali uz distancu sa drugim učenicima i zaposlenima – rekli su iz Ministarstva prosvete.

Zeleni model

Đaci idu normalno na nastavu, svakog dana su u učionicama, odeljenja nisu podeljena, učenici sede zajedno u klupama, a časovi traju redovnih 45 minuta.

Đaci ne menjaju učionice, osim ako je to baš neophodno.

Žuti model

Kombinovana nastava dovodi do podele odeljenja na dve grupe sa maksimum 15 đaka. Grupe se smenjuju pa jedna ide u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a na onlajnu je utorkom i četvrtkom, a druga obrnuto. Sledeće sedmice se rotiraju.

Crveni model

Nastava se organizuje isključivo na daljinu, dakle putem onlajna. Časovi traju i dalje 45 minuta, a ukoliko postoje mogućnosti trebalo bi da budu u “realnom vremenu”.

Kao ispomoć koriste se i časovi snimljeni prošle godine, koji su dostupni na RTS planeti.

Spisak škola na onlajn nastavi

– Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta, Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić Kragujevac, Topola

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar