Objektiv daruje! Danas u štampanom izdanju POKLON knjiga “Vladika Nikolaj, izabrane pesme Bogu i rodu”

Primerak našeg lista možete nabaviti na svim kioscima širom Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Danas 14. septembra u štampanom izdanju lista Objektiv, svojim čitaocima poklanjamo knjigu “Vladika Nikolaj, izabrane pesme Bogu i rodu”.

Knjigu darujemo uz primerak našeg lista, koji možete nabaviti na svim kioscima širom Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Protođakon Ljubomir Ranković, rođen u rodnom mestu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, Donjoj Leskovici kod Valjeva, još kao dete slušao je priče i legende o Svetom Nikolaju Velimiroviću, a sada za Objektiv govori zašto pisana dela ovog sveca treba da ima svaka srpska kuća.

Za vladiku Nikolaja Velimirovića može se slobodno reći da je u srpskoj istoriji ostao zapisan kao čovek koji je bio rame uz rame sa Svetim Savom, prvim srpskim arhiepiskopom, prosvetiteljem i duhovnim ocem našeg naroda i crkve. Srpski naučnik Mihajlo Pupin bio je prvi koji je uporedio Svetog Savu i vladiku Nikolaja u pismu upućenom Nikoli Pašiću, u kom je napisao da je vladika Nikolaj u vreme Prvog svetskog rata ‒ ali to važi i za naš vek ‒ učinio za srpski narod isto onoliko koliko je Sveti Sava za svoje vreme.

To poređenje posle toga nastavili su i veliki duhovnik našeg vremena otac Justin Popović Ćelijski i mnogi drugi teolozi i kulturni radnici iz našeg javnog života.

Vladika Nikolaj je u prvoj polovini dvadesetog, najburnijeg stoleća ostavio sveti trag i udario temelje jednog novog načina i misije Srpske pravoslavne crkve. Na tim temeljima izgrađeno je sve veliko, blistavo i svetlo u životu naše crkve, i sve što je ozelenelo na granama drveta života crkve, ozelenelo je njegovim trudom i podvigom.

Danas svi u crkvi Hristovoj živimo od tih obilnih plodova njegovog pisanog dela od 20.000 stranica, u kom nije ponovljena nijedna misao, nijedna fraza niti rečenica. Sve je novo, autentično, Duhom svetim nadahnuto, dušekorisno i spasonosno za čoveka i ceo narod.

Zato su njegova dela najštampanija i najizdavanija u istoriji srpskog izdavaštva i usuđujem se da kažem da danas skoro da nema srpske kuće koja u sebi nema neko njegovo delo, ako ništa drugo onda pločicu na zidu ili na vratima na kojoj piše „Gospode, blagoslovi onoga koji dolazi u ovaj dom”.

Njegova dela su do sada odštampana u milionskim tiražima, to je duhovni kapital na kojem danas počiva i živi srpski narod.

Tajna pisanja vladike Nikolaja Velimirovića leži u privlačnosti njegove misli, poruke, u neobičnoj emociji i svežini. Tačno je znao i poznavao adresu duše svog naroda, pa je tako i pisao. Nizao je delo jasnim, blistavim i vedrim stilom, da ga sa zadovoljstvom može čitati najučeniji akademik, pisac, književnik, ali i najobičniji pastir sa Povlena, Golije, Kopaonika, čobani i čobanice širom srpskih polja.

U tome je tajna njegovih dela i razlog što se ona toliko štampaju. Nema izdavača u Srbiji koji nije štampao neko njegovo delo, a i dan-danas se neobično i brzo štampaju i neprekidno se oseća glad i žeđ za njegovim delima.
Zahvaljujući vladici Nikolaju, manastir Lelić je postao novi srpski Ostrog. Tog 12. maja 1991. godine iz Amerike su prenete njegove svete mošti u manastir Lelić, gde i danas počivaju. Brojni vernici iz cele Srbije i Evrope dolaze na poklonjenje svom omiljenom svecu. Zato se može reći da je, zajedno sa Svetim Savom, vladika Nikolaj najomiljeniji srpski svetitelj.

Ove godine je trostruki jubilej vladike Nikolaja ‒ 140 godina od njegovog rođenja, 65 godina od upokojenja i 30 godina od prenosa njegovih svetih moštiju iz Amerike u Srbiju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar