Prošla je PAKAO rata, a danas je svetska zvezda: Pevačica ZAVELA Čolu, pa završila sa švedskim princem

Život slavne pevačice bio je i više nego turbulentan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/printscreen

Do ranih sedamdesetih nije postigla veliki komercijalni uspeh. Godine 1969. upoznaje svog budućeg supruga Benija Andersona koji je poziva da peva prateće vokale s Anetom Faltskog na njegovom i Björnovom albumu “Lycka”.

Najpoznatije dete rođeno u projektu Lebensborn je Frida Lingstad (75) iz grupe “Abba”. Ona je rođena u novembru 1945 – kao plod veze između majke, Norvežanke Sini, i nemačkog narednika, Alfreda Hasea. Norveška je, zahvaljujući politici Hitlerovog obožavaoca, bila verni satelit, ali nakon Hitlerovog kraha, pronacistički elementi u Norveškoj bili su izloženi žestokom progonu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Fridina majka i baka bile su žigosane kao izdajnice i poslate u njihovo selo u sjevernoj Norveškoj. Frida je bila izložena stravičnim pritiscima. Jedan joj je ribar nožem ugravirao kukasti krst u kožu, koji je posle s mukom skinula. Frida i njena majka su bile prisiljene da emigriraju u Švedsku, gde je majka uskoro umrla od zbog problema sa bubrezima, a Frida odrasla skrivajući teške traume proizišle iz činjenice svog porekla. Muke kojima je bila izložena Frida – koja je decenijama bila teško istraumirana činjenicama sopstvenog porekla – bile su, nažalost, zajedničke većini nesretne dece, koja su rođena ne iz ljubavi nego iz sulude ideje o rasnoj superiornosti, koju su fanatično delile sve nacističke vođe – odreda crni, zdepasti, preuhranjeni muškarci, poput Hitlera, Goebelsa, Goeringa ili Kaltenbrunera.

Foto: Youtube/printscreen

U Norveškoj je bilo više od pola miliona nemačkih vojnika. Iz takvih je veza rođeno deset hiljada dece. Svi su doživeli slično. Okolina je još grublje pokazala što misli o tim ženama neposredno posle rata.

S 11 godina debitovala je na pozornici na dobrotvornom događaj Crvenog krsta. Dve godine kasnije počela je nastupati u jednom plesnom bendu, a cele decenije nastupala je sa različitim bendovima. Svog prvog supruga Ragnara Fredriksona upoznala je 1961. Zajedno su dobili dvoje dece: Hansa, rođenog 1963., i Lise-Lotu, rođenu 1967. godine.

Frida je 1967. pobedila na takmičenju talenata u Stokholmu. Odmah nakon pobede pojavila se na nacionalnoj televiziji pevajući svoju pobedničku pesmu. Ubrzo nakon toga potpisala je ugovor s EMI records.

Do ranih sedamdesetih nije postigla veliki komercijalni uspeh, ali je u Švedskoj bila prilično poznata scenska umetnica. Godine 1969. upoznaje svog budućeg supruga Benija Andersona koji ju je pozivao da peva prateće vokale s Agnetom Faltskog na njegovom i Björnovom albumu “Lycka”.

Foto; Youtube/printscreen

Ljubavnici i prijatelji ubrzo osnivaju bend ABBA i uspehom na Eurosongu s pesmom ‘Waterloo’ postaju svetski poznati. Frida se 1979. udaje za Benija, ali samo dve godine kasnije par se rastaje.

Frida je 80-ih zavela bosanskog pevača, Zdravka Čolića. Zanimalo ju je nosi li crvene kožne pantalone zato što je iz Jugoslavije. Napravila je prvi korak u avanturi s Čolom pitajući ga što jedna Šveđanka može da uradi za njega. Kratkotrajnu ljubavnu vezu su nastavili i u Stokholmu.

Foto: Printscreen/Youtube/ ZdravkoČolić

S raspadom brakova, prvo između Bjorna i Agnete početkom 1979., a zatim i Fride i Benija, ubrzo je došlo i do razilaženja Abbe. Frida, poput Agnete nastavlja solo karijeru, koja nikada nije postigla uspeh kakav je imala u Abbi.

Kasnije se udala za švedskog Princa Reuss od Plauena i s njim ostaje do njegove smrti 1999. godine.

Podsetimo, nakon 40 godina pauze ABBA je snimila novi albuma ‘ABBA Voyage’ koji izlazi 5 novembra ove godine.

BONUS VIDEO:



Izvor:

Komentari (1)

  1. Nije 80-ih zavela Colu nego 1973. na pesmi Evrovizije, Cola je o tome vise puta pricao, seks za jednu noc gde ga ja ona, po njegovim recima, iskoristila kao instant supu.

    Odgovori

Ostavite komentar