Njegovu poslednju želju znala je samo ONA, a tajnu će poneti u GROB: Misterija smrti legendarnog pevača

Na današnji dan 1946. godine rođen je legendarni muzičar Fredi Merkjuri

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto: Profimedia

Legendarni britanski pevač, tekstopisac, muzički producent i frontmen popularne britanske rok grupe Queen, Fredi Merkjuri, rođen je kao Farok Bulsara u Zanzibaru 5. septembra 1946. godine.

Njegovi roditelji, Džer i Bomi Bulsara, po zanimanju su bili ekonomisti i bili su zaposleni u britanskoj kolonijalnoj službi u Zanzibaru. Godine 1952. rođena je Fredijeva sestra Kašmira, a Merkjuri je sa samo sedam godina poslat na školovanje kod svoje bake, u jedno malo mesto u Indiji, pokraj Bombaja, gde je pohađao englesku školu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Budući da je njegovim školskim drugarima bilo teško da izgovaraju njegovo ime, upravo tokom školovanja dobio je nadimak Fredi, sa kojim se kasnije i proslavio, ali i ušao u legendu.

Već u detinjstvu počeo je da svira klavir i pokazao interesovanje za muziku.

Njegov izvanredan talenat ubrzo je prepoznat i profesori su sugerisali Fredijevim roditeljima da ga upišu na dodatne časove klavira kako bi se usavršio, što su oni sa zadovoljstvom prihvatili. Osim toga, postao je član školskog hora, ali i dramske sekcije, međutim, ljubav prema muzici je prevladala i Fredi je sigurnim koracima krenuo u pohod na sam tron svetske muzičke scene.

Osim po nastupima koji su ušli u istoriju, bezvremenskim i nikada prevaziđenim hitovima koji su osvojili svet, Fredi je ostao upamćen i po ekstravagantnosti na sceni, ali i po prilično intrigantnom privatnom životu, čije detalje nikada nije želeo da otkriva. Po sopstvenom priznanju je bio biseksualan, mada je u poslednjih desetak godina života bio gotovo isključivo okrenut muškim partnerima. Nikada se nije ženio i nije imao dece.

foto: Profimedia

Nakon što su se u tabloidima pojavili tekstovi o tome da su neki Fredijevi bivši ljubavnici preminuli od side, novinari su počeli da spekulišu o mogućnosti da je i sam Fredi HIV pozitivan. Na proleće 1987. godine, testirao se na HIV, a rezultat je bio pozitivan. Taj podatak je skrivao od javnosti, i delimično od ostalih članova grupe sve do dan pred svoju smrt, kada je vidno bolestan dao medijsko saopštenje o svom stanju.

– Zbog ogromnog pritiska u medijima tokom poslednje dve nedelje, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam sidu. Smatrao sam ispravnim da ovu informaciju ne otkrivam kako bih sačuvao privatnost svih iz svoje okoline. Ali, sada je došlo vreme za istinu. Nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim doktorima i zaraženima širom sveta u borbi protiv ove opake bolesti – stajalo je u saopštenju poslatom svetskim medijima 23. novembra 1991. godine, ispod koga je bio potpisan Fredi Merkjuri.

Samo 24 časa kasnije jedan od najvećih pevača u istoriji muzike preminuo je u 45. godini u svom domu u londonskom Kensingtonu.

Nakon smrti, u skladu sa verom svojih roditelja, Fredi je kremiran. Ipak, o pepelu Fredi Merkjurija se ne zna ništa, a mesto na kom se nalaze njegovi posmrtni ostaci i dalje su misterija za sve, osim za ženu koju je smatrao najvećom “ljubavlju njegovog života”.

Naime, nekoliko dana pred smrt Fredi je otkrio svoju poslednju želju Meri Ostin, ženi za koju je rekao da je “ljubav njegovog života”. Želja je glasila da ona, i samo ona pokupi njegov pepeo posle kremacije i da urnu stavi na tajnu lokaciju koju nikad neće otkriti. Meri Fredijevu tajnu uspešno čuva već tri decenije, a nije je otkrila čak ni njegovim roditeljima.

foto: Profimedia

Posle Fredijeve smrti 1991. godine, krenuo je niz pretpostavki: da li je njegov pepeo odnet u rodni Zanzibar ili je zakopan ispod trešnje u japanskom vrtu u njegovoj kući u Londonu. Kada je pre dve godine otkrivena nadgrobna ploča na groblju u Zapadnom Londonu na kojoj stoji njegovo pravo ime, veliki broj njegovih obožavalaca pomislio je da su konačno saznali gde je njegovo poslednje počivalište.

Međutim, Meri Ostin, žena kojoj je Fredi ostavio imanje vredno 20 miliona funti u Zapadnom Londonu, kao i devet miliona funti u novcu, kratko je prokomentarisala rečima: “Fredi se ne nalazi na tom groblju”.

Ona kaže kako se neposredno pre nego što će umreti, Fredi plašio da mu grob ne budeo osknavljen.

– Nije želeo da ga iko iskopava, kao što se događalo sa nekim slavnim ličnostima. Znao je da obožavaoci mogu biti stvarno opsednuti. Želeo je da njegov grob ostane tajna i tako će i biti – rekla je Meri Ostin koja je urnu sa njegovim pepelom dve godine držala u njegovoj spavaćoj sobi, nakon čega je izvela tajnu operaciju zakopavanja urne na lokaciji koja je i dalje poznata samo njoj.

– Jednog jutra iskrala sam se iz kuće sa urnom. Moralo je to da bude nekog sasvim običnog dana, tako da posluga ništa ne posumnja – priznala je Meri, koja je nakon Fredijeve smrti zapala u krizu i obolela je od nekoliko bolesti, trudeći se da se emotivno izbori sa nasleđem.

Njegova radna soba ostala je ista kao kad je bio živ. Njom dominira veliki klavir, na kome je komponovao neke od najvećih hitova, uključujući i “Boemsku rapsodiju”. Tu su i fotografije sa njim i Meri, zahvaljujući kojoj je njegova poslednja želja ispunjena, a njegova smrt i poslednje počivalište ostali trajno obavijeni velom misterije.

Voleo je MUŠKARCE, ali je ipak svoj najveći hit posvetio NJOJ: Velika ljubav Fredija Merkjurija! (VIDEO)

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar