I dok ste u kućnoj izolaciji, možete da obilazite najčuvenije muzeje

Više od 500 najčuvenijih svetskih muzeja sada nudi virtuelne ture

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Skoro svi objekti kulture su zatvoreni zbog pandemije, ali to ne znači da oni ne mogu da se posete. Naime, više od 500 muzeja i galerija iz sveta je svoja vrata besplatno otvorilo celom svetu.

To što bi trebalo da sedite kod kuće i ne izlazite ne znači da morate da umrete od dosade, mi vam predstavljamo sedam značajnih muzeja koje možete da posetite već danas.

Britanski muzej u Londonu

Foto/Pixabay.com

Jedan od najčuvenijih evropskih muzeja , u njegovom vlasništvu je 8 miliona predmeta. U njemu se nalazi čuveni kamen iz Rozete na osnovu koga su dešifrovani hieroglifi, kao i egipatske mumije. Delovi Partenona sa Akropolja se takođe čuvaju u ovom muzeju, kao i najznačajnija umetnost Mesopotamije.

Gugenhajm muzej, Njujork

Foto/Pixabay.com

Gugenhajm predstavlja jednu od najvećih i svakako najčuvenijih kolekcija dela savremene umetnosti. U njemu se nalaze dela čuvenih impresionista, predstavnika moderne, ali i mladih umetnika čije instalacije će vas zadiviti.

Muzej Van Goga, Amsterdam

Foto/Pixabay.com

Van Gog je izuzetno voljen slikar, i u poslednjih godina veoma popularan, tako da njegov muzej koji se nalazi u Amsterdamu možete da posetite iz svoje dnevne sobe. U ovom muzeju se nalazi njegova najveća kolekcija, sadrži 200 sika, 500 crteža, 750 ličnih pisama.

Ufići, Firenca

Foto/Pixabay.com

Ova čuvena galerija u Firenci sadrži pozamašnu umetničku kolekciju porodice Mediči. Tu se nalazi najznačajnija kolekcija renesansnog slikarstva. Možete videti dela Velaskesa, Karavađa, Rembranta, Ven Dajka, El Greka, Rafaela, Mikelanđela, Botičelija, Da Vinčija i drugih.

Pergamon, Berlin

Foto/Pixabay.com

Ovo je jedan od najvećih muzeja u Nemačkoj i ima mnogo toga da ponudi, iako fizički ne možete da budete tamo. Ovaj istorijski muzej sadrži hiljade artifakata, poput kapije Vavilona i čuvenog altara Pergamon.

Muzej Orse, Pariz

Foto/Pixabay.com

Možete prošetati hodnicima ovog čuvenog muzeja i videti dela najvećih francuskih umetnika koji su živeli između 1848. i  1914. godine. Dostupna su najlepša dela Kloda Monea, Pola Sezana i Pola Gogena.

Nacionalna Galerija Umetnosti, Vašington

Foto/PrintScreen/Youtube

Ovaj muzej nudi dve viruelne ture. Prva predstavlja američki modu od 1740. do 1895.godine. Dok u drugoj turi možemo da vidimo najznačajnija dela Vermera.

Autor: Nevena Tomašević

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar