Istaknite TROBOJKE 15. septembra: Vučić, Dodik i patrijarh Porfirije održaće GOVOR na važan datum za Srbe

Na različitim tačkama u Beogradu biće održane i druge manifestacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, TANJUG/ TARA RADOVANOVIC, EPA/ANDREJ CUKIC, EPA/FEHIM DEMIR

Centralna manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, 15. septembra, biće održana kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, gde će govore održati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, najavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković je rekao da će Dan srpskog jedinstva, koji se slavi na dan kada je srpska vojska 1918. godine probila Solunski front, biti obeležen nizom manifestacija, a pripremljen je i ozbiljan program za centralnu svečanost na beogradskom Savskom trgu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Mesto glavnog događaja je pored spomenika Stefanu Nemanji, čoveku koji je prvi, kako sam kaže u “Hilandarskoj povelji”, uspeo da objedini srpske zemlje. Osim govora predsednika Vučića, srpskog člana Predsedništva BiH Dodika i patrijarha Porfirija, imaćemo nastup umetničkih grupa, a nastupiće i reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije – rekao je Selaković za TV “Hepi”.

Prema njegovim rečima, na različitim tačkama u Beogradu biće održane i druge manifestacije, a biće izložena i 51 pukovska zastava iz Prvog svetskog rata.

– Te zastave su simbol srpske pobede, ali i muke i golgote. Zanimljivo je da nijedna naša pukovska zastava nije završila u neprijateljskim rukama, a ispod njih su se okupljali ne samo Srbi iz Srbije, nego i dobrovoljci iz Crne Gore i drugih krajeva, oni koji su prebegli iz austrougarske vojske, kao i Srbi koji su došli preko okeana i dali doprinos u oslobođenju naše zemlje – istakao je Selaković.

On smatra da Srbi, ma gde živeli, i na predstojeći Dan nacionalnog jedinstva treba da se okupe oko srpske trobojke i da je s ponosom istaknu na svoje kuće i zgrade u kojima žive.

– Treba da motivišemo Srbe da to urade bez obzira na to da li žive u Somboru, Banjaluci, Herceg Novom ili Kumanovu – rekao je Selaković.

On je otkrio da su urađeni spotovi u kojima proslavljeni Srbi iz sveta književnosti, glume i sporta pozivaju srpski narod da na Dana srpskog jedinstva istakne nacionalnu zastavu.

– To je dan koji svima treba da nam služi na ponos i treba još više da utemeljujemo trobojku kao simbol našeg roda – poručio je Selaković.

BONUS VIDEO



Izvor: Happy TV

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar