Pentagon oživljava MORSKO ČUDOVIŠTE: Ova sovjetska mašina nekada je uterivala strah (VIDEO)

Razvija velike brzine i nosi ubojito naoružanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Musa Salgereyev / TASS / Profimedia

Pentagon je pozvao kompanije da konkurišu s planovima za novu letelicu iz kategorije “wing-in-ground” (WIG).

Ovakva transportno/borbena mašina, koju je SSSR proizveo još 1960-ih, leti nekoliko metara iznad vode i razvija velike brzine, prenosi Popular Mechanics.

Iako tehnologija nije zaživela, Amerikanci veruju da bi nova generacija mogla da se iskoristi za prevoz trupa, tenkova, raketa i druge opreme na najudaljenije tačke.

Moćne rakete na “leđima”

Tokom Hladnog rata, Sovjeti su u tajnosti proizveli jedan primerak “Lun” ekranoplana, koji kombinuje svojstva ratnog broda i aviona. Leteo je brzinom 550 km/h i operativno pokrivao do 1.700 kilometara.

Zbog svojih dimenzija i izgleda nazvan je “Leteće morsko čudovište”. Nesvakidašnja mašina, teška 400 tona, naoružana je antibrodskim raketama P-270 Moskit i automatskim topovima (23 milimetra).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Okončanjem Hladnog rata prestaje i interesovanje armije za “Lunom”, a sve do prošle godine predstavljao je mit. Situacija se promenila, kada je fotografisan nasukan na obali Dagestana.

Američka DARPA (agencija za razvoj novih tehnologija) smatra da bi nova letelica bila idealna za isporuku tereta i ljudstva u zonama vojnih operacija, i svakako brža od postojećih brodova. Više detalja možete OVDE pročitati.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar