Kovid bolnica u Novom Sadu kreće sa RADOM: Brnabić najavila novo POVEĆANJE plata medicinarima

Kamen temeljac za izgradnju bolnice postavljen je u aprilu ove godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas otvaranju novosagrađene kovid bolnice u Novom Sadu.

Kamen temeljac za izgradnju bolnice postavljen je u aprilu ove godine, a prostire se na 19.500 kvadrata i imaće više od 400 kreveta poluintenzivne i 220 kreveta intenzivne nege. Otvaranju će prisustvovati i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Premijerka Ana Brnabić se obratila javnosti

– Evo nas na otvaranju treće kovid bolnice, koju smo uspeli da igradimo uprkos pandemiji ili paralelno dok smo se borili sa koronavirusom. Nakon bolnice u Batajnici i Kruševcu, danas otvaramo bolnicu i u Novom Sadu. Zadovoljna sam i ponosna. Ovaj nivo opremljenosti i nege koju ćemo zahvalujući svemu ovome moći da pružimo građanima, na maksimalno mogućem nivou. Ne postoji nešto što jedna država može da uradi, što zdravstveni sistem može da pruži za pacijente da bi sačuvao njihov život, od ovoga što danas vidimo u ovoj bolnici u Novom Sadu. Kada sve ovo prođe, ovo će biti opšta bolnica u Novom Sadu. Veliku smo svar uradili za budućnost ovog grada. I korona će proći, ali zavisi od nas. Od kolektivnog imuniteta i ne on se ne može steći ukoliko se ne vakcinišemo. Zaposlili smo mnoge mlade zdravstvene radnike, lekare na specijalizaciji, specijaliste, medicinske sestre i tehničare. Mnogi od njih dobili su poslove upravo u ovoj bolnici i biće na usluzi građanima Novog Sada – istakla je premijera.

O platama za medicinske radnike

– U poslednjih deset godina, podigli smo za čak 89 odsto plate medicinskih sestara i tehničara, sa otprilike 30.000 na 56.800 dinara. Takođe, uspeli smo da podignemo plate lekara na specijalizaciji, za 77 odsto i one sui nešto iznad 111.000. Ali plate nisu dovoljne, uslovi rada su možda jednako i u nekim slušajevima i važniji od samih plata. Od prvog januara 2021. godine dodatno ćemo povećati plate radnicima u zdravstvu, jer ovo dokle smo stigli nije ni približno dovoljno onome što su oni zaslužili, ali kada vide ove uslove i opremu, sve će se više vraćati u Republiku Srbiju, a oni koji su ovde će tu i ostati. Nastavljamo da se borimo zajedno, hvala svima i vakcinišite se da sačuvamo društvo.

Foto: Youtube/Printscreen

Pitanja novinara

O finansiranju kovid bolnice

– Ukupna investicija je bila 3,9 milijardi, 17 miliona evra u opremi. Ovde imamo najsavremeniju opremu i još bolju od prethodne dve. Svaki dinar uložen u ovakve bolnice, je dinar koji se dobro investira.

O zvaničnim podacima ministarstva trgovine

– Ministarstvo finansija je tačno navelo šta tu nije tačno. Svaki student u ovom trenutku zna šta tu nije tačno. Laž je da je prosečna potrošačka korpa bila 32.000, a zapravo je bila 52.000. Mogu da razumem da taj koji je u “Danasu” to pisao je potpuna neznalica ili je maliciozan treba da kaže da to što je objavio, nije tačno. U svakom su trenutku mogli da da izvuku te podatke i da se edukuju. A bilo ko ko misli da sa onom platom koja je bila 2010. godine i sa minimalcem od 180 evra, da je to bilo 200 dinara od pokrivanja prosečne potrošačke korpe je zaboravan ili lud – kaže premijerka Brnabić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar o korona virsu, medicinskim radnicima i vakcinaciji

– Ponosan sam na ceo zdravstveni sistem, još uvek nismo došli u situaciju da negde nemamo zdravstvenih radnika i lekara. Kako se situacija odvija, tako zdravstveni sistem transformišemo. Trenutno je situacija ozbiljna i zato moramo da deo radnika koji su preko dve nedelje na godišnjem odmoru, povučemo, da bi pokušali da pružili adekvatnu pomoć i pacijentima koji nisu oboleli od korone. Ova bolnica dolazi u pravom momentu da rastereti Klinički centar Vojvodine. Iz ove situacije ne možemo izaći dok se ne vakcinišemo. Što sporije ide vakcinacija, to virus više mutira.

Foto: Youtube/Printscreen

O obaveznoj vakcinaciji medicinskih radnika i kovid-propusnicama

– Ne bih volela da uvodim takve stvari kao obavezu, to je vređanje medicinara. Ja smatram da oni veruju u nauku i zdravstvo i povešće vakcinaciju. Mora da postoji način i da razum preovlada. Nisu svi mediji podrška procesu vakcinacije, to je veliki problem. Što se propusnica tiče, videćemo na sednici Kriznog štaba, moraću da popričam sa njima.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević se obratio javnosti

– Ovo je veliki dan za Novi Sad, ova bolnica je još jedna u nizu slika u dokumentarnom filmu koji pokazuje snagu Srbije. Naša otadžbina je danas toliko jačala da može
u svakom delu teritorije Republike da završava ono što se decenijama čekalo, i to samo za nekoliko meseci. Zahvaljujući podršci predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije uspeli smo da završimo izgradnju bolnice za samo četiri meseca.

Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik skupštine autonomne pokrajine Vojvodine, Ištvan Pastor se obratio javnosti

– Počastvovan sam sa tim što mogu biti učesnik današnjeg dana. Velika je čast i fascinantan doživljaj biti danas ovde. Mislim da imamo puno razloga da budemo ponosni jer je država u najširem smislu reči bila sposobna za kratko vreme ovo da produkuje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar