Milov pakleni plan: Đukanović uvodi VANREDNO STANJE zbog ustoličenja Joanikija

Operativci javne i tajne policije svakog dana su na Cetinju i pokušavaju da naprave plan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/Printscreen/Youtube

Najava crnogorskog predsednika i lidera opozicione DPS Mila Đukanovića da će se, ako ustoličenje mitropolita Joanikija ne bude izmešteno sa Cetinja, pridružiti protestu protiv tog čina, dodatni je problem za policiju kako da obezbede skup kojem će prisustvovati prvi čovek države, štićena ličnost, piše podgorička “Pobjeda”.

– U takvoj situaciji, ako krenu da silom razbijaju protest, dolaze u vrlo neugodnu poziciju koja se može tumačiti i kao nasilno ugrožavanje prava na slobodu zbora i govora i većeg narušavanja javnog reda i mira – Đukanović, kao predsednik države i predsednik Saveta za odbranu i bezbednost, u takvim okolnostima može da zatraži proglašenje vanrednog stanja u Crnoj Gori ili na delu njene teritorije – piše list.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Po Ustavu odluku o vanrednom stanju na delu teritorije donosi Skupština Crne Gore. U aktuelnom sazivu, parlamentarna većina ima samo jedan glas više.

– Ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Savet za odbranu i bezbednost i podnosi je na potvrdu Skupštini, čim ona bude u mogućnosti da se sastane – navodi se u crnogorskom Ustavu.

Ta mogućnost, piše list, svakako može da u značajnoj meri sputa nasilne akcije policije, u slučaju da takva komanda stigne bez razumnog povoda ili na osnovu pogrešne procene bezbednosnog rizika.

Operativci javne i tajne policije svakog dana su na Cetinju i pokušavaju da naprave plan.

– Razmišljaju o blokadi ulaska u Cetinje, blokadi glavnih saobraćajnica prema Cetinjskom manastiru, ali je problem kako sprovesti blokadu kad će Cetinjani svakako izaći na ulice, tako da će biti teško sprovesti Porfirija i Joanikija do Manastira – piše list pozivajući se na neimenovane sagovornike.

Kažu da je jedna od opcija bila i da patrijarha Porfirija i Joanikija na Cetinje dovedu helikopterom koji bi se spustio na stadion, ali im je i u toj situaciji veliki problem – kako da velikodostojnike SPC sprovedu do Manastira.

“Pobjeda” tvrdi da nevolje za policijsko obezbeđenje pravi i, kako navode “Crkva Srbije”, jer su se, prema nezvaničnim informacijama, u Cetinjskom manastiru već skupile desetine muškaraca iz kriminogenih struktura kako bi ga “branili”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar