Časovi opet 45 minuta, a na početku HIMNA “Bože pravde”: Evo kako će izgledati NASTAVA u školama

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će u najvećem delu Srbije biti zeleno svetlo za početak školske godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Sutra je 1. septembar. U većini škola u Srbiji, posle godinu i po dana, osnovci i srednjoškolci će krenuti na nastavu kao pre korone. Časovi će trajati 45 minuta, a prvi put, u svim školama, sutra će biti intonirana himna Bože pravde. Ministar Branko Ružić otkriva da li je uprkos zabrinjavajućoj epidemijskoj situaciji, sve spremno za sutrašnji dan.

Oko 850.000 dece i mladih, 64.500 prvaka i 105.000 zaposlenih čeka sutrašnji dan i početak školske godine. Da li je zeleno svetlo na semaforu u ovom trenutku u većini škola u Srbiji?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će u najvećem delu Srbije biti zeleno svetlo za početak školske godine, a da je najvažnije da će časovi trajati 45 minuta i da će rad početi na tradicionalan način.

Prema njegovim rečima, takođe je bitno da ćemo početi intoniranjem himne, jer je veoma potrebno da budemo svesni svog identiteta.

– Postoji pozitivna trema i zahvalio bih se svima na prethodnoj školskoj godini jer su i đaci i nastavnici pokazali ozbiljnost – naveo je ministar i dodao da se nada da ako svi budu odgovorni i solidarni, biće u zelenoj zoni.

Ružić je istakao da je, pored zdravlja, najvažnije obrazovanje naše dece i s tim se ne može eksperimentisati.

Napomenuo je da će se na najprikladniji način pratiti epidemijska situacija u školama, kao i mere i na osnovu toga opredeljivaće se u kojoj zoni će biti određena lokalna samouprava.

– Svakog petka će biti presak stanja i odlučivaće se za sledeću nedelju kako će đaci ići u školu – rekao je Ružić.

Podsetio je na odluke Kriznog štaba da vakcinisani nastavnici ne moraju da nose maske sve vreme u učionici, već samo kada priđu nekome na manje od metar i po, a ni deca u učionici ne moraju da nose maske kada ne govore.

Naglašava da nevakcinisani nastavnici moraju da nose zaštitne maske non-stop.

Apelovao je na prosvetne radnike, kao i na sve ostale, da se vakcinišu i da pokažu važan stepen odgovornosti, i da shvate da je vakcina civilizacijska tekovina.

– Ako je dvoje dece u odeljenju zaraženo koronavirusom, svi prelaze na onlajn nastavu – kaže Ružić i dodaje da je dosta relaksiranijih mera ove godine, koja počinje u mnogo boljem stanju nego prethodna.

Navodi da su pre sednice Kriznog štaba razgovarali sa predstavnicima sindikata i došli do zajedničkog modela kako da se počne godina.

– Suočili smo se sa pandemijom, naš sistem je pokazao vitalnost, nismo izgubili godinu jer da nije onlajn nastave, ne bi bilo nikakve nastave – napomenuo je ministar govoreći o prethodnoj školskoj godini.

Ružić je rekao da je onlajn nastava pomoćno sredstvo, ali da u ovakvim situacijama postaje glavni alat.

– Svi sadržaji su nasnimljeni, ako bude potrebe – kaže ministar i poručuje i đacima i roditeljima i nastavnicima da u novu školsku godinu krenu bez tenzije.

BONUS VIDEO:Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar